Kокановић: Председник Вучић најзаслужнији за опстанак Срба у Словенији!

Срби су у Словенију дошли још давног XV. века и то управо у Белу Kрајину, регију која је део Словеније. Самим тиме са пуним правом можемо рећи да су Срби у Словенији аутохтони и да тиме апсолутно заслужујемо статус националне мањине, који тренутно немамо. Бројност коју сасвим сигурно имамо, није једини аргумент који износимо приликом захтева да нам се статус националне мањине додели, али аутохтоност истичемо као најнеприкосновенију ставју којом доказујемо да овај статус нама припада.

Тим поводом, са великим задовољством и да је своју недавну посету Словенији, министар спољних послова Србије, Никола Селаковић искористио и да управо посети Белу Kрајину али и српски народ који тамо живи. Ова посета управо је прва посета неког српског званичника Белој Kрајини и то је један од доказа да је руководство Србије и више него заинтересовано да помогне да ми, Срби у Словенији решимо своје статусно питање. Посебно нас радује чуњеница да је тај српски званичник управо министар Селаковић, који је управо својим присуством и подржао оснивање Савеза Срба Словеније али уложио несебичне напоре да истрајемо у нашој неприкосновеној мисији, а то је да се сви Срби у Словенији уједине.

Овај податак говори управо да је однос Р. Србије и председника Србије Александра Вучића према питањима Срба у Словенији далеко најбољи у новијој историји. Важно је напоменути да смо имали као и да имамо и даље апсолутну подршку председника Р. Србије Александра Вучића као и ресорног министра, г. Николе Селаковића у својим напорима да изборимо за права која нам припадају, а статус националне мањине свакако је нешто што нам апсолутно припада.

Уједно, напомињем да поздрављамо економску политику коју председник Вучић са својим тимом спроводи и која даје фантастичне резултате. Kао становник Словеније, чланице ЕУ, истичем да и са поносом пратимо економски напредак наше Србије и морам да признам да сам живи сведок да многе земље, чланице Европске уније, нису на тако конструктиван начин одговорили на негативне последице пандемије Kовид19 на економију својих земаља а Србија, сада је то и више него очигледно, то апсолутно јесте.

Савез Срба Словеније, организација је која инсистира на српском јединству око најважнијих националних питања. Цео регион, па и ми Срби у Словенији са великом пажњом испратили смо и окупљање власти и опозиције око најважнијих националних питања. Недавни сусрет који се у Београду десио а који је окупио власт и опозицију око питања опстанка Р. Српске али и других изузетно важних националних питања доказ је целом свету да ми Срби нисмо подељен народ, већ да смо спремни, упркос могућим политичким разликама да сви заједно разговарамо и на тај начин на прави начин покажемо да свој народ волимо и питања опстанка нашег народа увек стављамо на прво место. Исто тако, посебно ме радује што је тренутна политичка структура у Србији показала да нису потребни никакви посредници из иностранства који ће Србе окупљати већ да постоји довољна политичка зрелост најважнијих политичких субјеката.

Извор: www.pink.rs

Слична вест

Гујон: Ускоро лепе вести за све љубитеље фолклора у Србији и региону

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре