У фокусу

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као и њему лично, сународници у дијаспори и региону један од апсолутних приоритета.

Селаковић, који божићне празнике проводи са Србима у Чикагу, разговарао је са представницима удружења, организација и истакнутим појединцима из српске дијаспоре у седишту Српске народне одбране (СНО).

У разговору је констатовао да је однос Србије према најбројнијој српској заједници изван матице, у САД, пролазио кроз разне фазе – од прогона људи само зато што различито мисле, и имају различите идеале, преко потпуне небриге, до периода у којима су дијаспору посећивали поједини државни званичници само да би од ње нешто тражили, неко за себе, неко за народ.

Указао је и да у Чикагу Србија осам година није имала генералног конзула, чији је задатак да иде у сусрет грађанима, да разговара са њима и да их слуша, будући да у српској заједници у том граду лежи огроман потенцијал српски.

Поручујући да нас неће бити много, ако се будемо делили, свађали и не будемо се разумели, министар је навео да је претходне године имао око 400 састанка са страним званичницима, који су се интересовали како је Србија од једне бесперспективне државе дошла до онога што је данас, а то је, каже, успела, радом и стварањем јединства.

„Након што смо успели да консолидујемо стање у кући, можемо да се окренемо и другим стварима, а наша дијаспора и расејање имају важно место“, рекао је Селаковић.

Пренео је окупљенима и податак који је саопштио председник Александар Вучић, да је Србија прошле године успела да привуче више од четири милијарде долара директних страних инвестиција, што је рекорд који је надмашио и до сада најбољу 2019. годину.

Селаковић је рекао да је дошао на Божић, на празник који се проводи са породицом и не иде се у госте, јер рачуна да је дошао међу своје.

„Од првог тренутка тако и осећам. Дошао сам да слушам вас, да чујем које су ваше муке, проблеми, како видите шта је ваша отаџбина Србија данас, где треба више да се осврне на вас“, рекао је министар.

Председник СНО у САД Драган Вујошевић поздрављајући госте рекао је да се ради о историјском састанку, пошто су први пут званични представници матице окупили Србе у седишту ове најстарије српске организације у Америци, коју је почетком прошлог века основао Михајло Пупин.

Генерални конзул Србије у Чикагу Дамњан Јовић рекао је да је циљ да се спасу српске организације од гашења, да се врати стари сјај и значај СНО, и других удружења.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон указао је да је за њега Божић празник када се окупља породица, и да је, откада је одлучио 2015. да са ћерком Миленом прими православље, Божић за њега постао православни и духовни празник који воли да слави тамо где се осећа узвишенијим.

Зато је, каже, често славио Божић на Космету, у манастиру Грачаница или Високим Дечанима.

„Када смо славили Божић, сада у Саборном храму Христовог васкрсења у Чикагу, осећај је био исти као на Косову и Метохији. Осећај да смо сви у великој светињи, иако се ова не налази у Србији, али је духовно везана са српским народом“, подвукао је он.

Поменуо је и чувеног научника Михајла Пупина, оснивача СНО, рекавши да су данас људи који говоре, мисле и сањају на српском, а живе у САД, његови наследници.

„Многе друге заједнице су се утопиле, али ви сте доказ да српска заједница, иако се добро интегрисала, није заборавила своје корене. То је тако јер Срби, поред свог језика који чувају, имају и своју православну веру, светосавље, косовски завет, и удружења која функционишу деценијама на овим просторима, која окупљају све људе“, рекао је Гујон.

Извор: Танјуг

Слична вест

Обележен свечани почетак овогодишњег СИГМА мерења напретка у спровођењу реформе јавне управе у Србији

Поводом свечаног почетка овогодишњег СИГМА мерења напретка оствареног у спровођењу реформе јавне управе у Србији, …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре