У фокусу
Тим Просвјете са гостима / Фото: ПР Просвјета

11. Српски новогодишњи концерт у Бечу – МОСТ међу културама

У Бечу је 13. Јануара увече у лепом амбијенту Бечког коцертног дома одржан 11. Српски новогодишњи концерт у организацији Просвјете у Аустрији.

Изузетно посећен и успешан, концерт је и овај пут, традиционално био мост међу културама и показао је српско музичко стваралаштво на најбољи начин. Велики број гостију, међу којима их је било из дипломатије, политике и друштвеног живота, као и пуно Аустријанаца уживало је у музици и изузетном наступу Етно групе Траг и Малог хора Просвјете.

Концерту је присуствовао и амбасадор Србије у Аустрији Њ.Е. Марко Благојевић који се бираним речима обратио присутнима и похвалио рад Просвјете и идеју овог концерта који, како је рекао „спаја културе и људе на најбољи начин“.

Поздрав амбасадора Србије Марка Благојевића / Фото: ПР Просвјета

Међу гостима били су и припадници аустријских институција, гђа. Гудрун Куглер, г. Максимијан Краус и други, као и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији г. Младен Филиповић, Помоћник министра за сарадњу са дијаспором из Р. Српске гђа. Хелена Крнетић, изасланици из  Министарства без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа с дијаспором владе Србије г. Миливоје Ћосић и г. Зоран Анђелковић, као и представници  српских организација, гђа. Цица Рајковић из Јединства, г. Милан Видовић из Српског центра, г. Саша Станковић из Савеза српског фолклора, српски студенти и други.  

По обичају, госте је на почетку концерта кратко поздравио председник Просвјете г. Марко Сарић, који је истакао дубоке историјске и културне везе Аустрије и Србије, вековни допринос српског народа развоју града Беча и целе Аустрије, позитивну интеграцију наших грађана  али и  потребу  да се те везе дигну на виши ниво, јер, како је рекао „међусобни дијалог, образовање и култура су најбољи начини за то“. Осим тога захвалио је тиму Просвјете и свима који су помогли у организацији овог великог пројекта.

Говор председника Просвјете Марка Сарића / Фото: ПР Просвјета

Мали хор Просвјете под управом гђе Вере Симић дочекан је овацијама, а публика је одмах запевала са „просвјетићима“ како их од милоште зову у Бечу; то се наставило и наступом Етно групе Траг која је успоставила сјајну везу са присутнима кроз цео концерт. Великим вокалним способностима и сигурним музицирањем Траг је својим програмом направио својеврсну музичку шетњу кроз југоисточну Европу. Публику су одушевиле косовско-метохијске мелодије, веселе циганске поскочице, севдалинке, српске и црногорске традиционалне  песме, а  чланица групе Траг,  Хилда Хрекес, православна Сиријка, отпевала је верзију  песме „Русе косе цуро имаш“ на арапском и српском језику, што је изазвало посебне овације у публици.

Етно група Траг / Фото: ПР Просвјета

Заједничко извођење песме Анђели певају Малог хора и Трага било је врхунац вечери, а публика је тек после три биса дозволила уметницима да заврше концерт. И 11. Просвјетин Српски новогодишњи концерт у Бечу био је велики успех, као и претходни, а из Просвјете обећавају да ће се традиција наставити.

Мали хор Просвјете / Фото: ПР Просвјета

Сутрадан, 14. Јануара у бечком Албертхолу организована је и свечана додела Новогодишњих пакетића деци Просвјетиних српских допунских школа у Бечу уз подршку Представништва Републике Српске у Аустрији и других пријатеља Просвјете. Пакетиће је уз помоћ наставница и тима Просвјете поделио оснивач и руководилац Просвјетиних школа проф. Срђан Мијалковић.  

Пакетићи за Просвјетине школе / Фото: ПР Просвјета

Извор/Фото: ПР Просвјета Аустрија, Беч, 14.01.2024.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре