АГРОНОМ С (садња воћа)

Народна пословица каже „Ради паметно и Бог ће помоћи’’. А шта то паметно можемо одрадити и Бог наградити, ако немамо довољно знања и стручности из жељене области, која нам је тема интересовања у овом случају садње воћа-подизања засада.

Тренутно имамо велику експанизију подизања воћњака и проширења производње, а са њом и велики број грешка што у садњи, што у даљем одржавању кроз године родности. Зато морамо заједнички доћи до неких решења на који начин стати томе на пут, односно који прави-правилни пут одабрати ка рекордним приносима и дуговечности прозиводње.

Прва помисао кад желимо подићи воћњак је одабир парцеле, затим одабир воћне врсте и сортимента, наравно технике и време садње-подизања засада.

Стручна лица испред Агроном С имају решење на сва дата питања!

KОД ОДАБИРА ПАРЦЕЛА?

Имамо две опције,прва да је парцела у сопственом власниству и друга да купујемо парцелу,у оба случаја водимо рачуна о пар ставари?

1. Нагиб парцеле

2. Положају у односу на стране света

3. Типу земљишта

Kод нагиба терена водимо рачуна да није превише стрмо, тачније да не прелази 10 % у том случају се мора приступити терасирању површине, такође код избора правца редова и положаја парцеле идеална је ИСТОK –ЗАПАД. Kод типа земљишта можемо рећи да је свако земљиште добро, које има неутралну pH 50-50% или 60-40 однос глине и песка, водопропусно и са 3-5 % хумуса, али често у пракси срећемо не тако добре ситуације где морамо приступити неким мерама поправке, додавањем креча или веће количине стајњака минимум 50 t/ha дужи низ година у циљу смањења киселости земљишта, где ћемо у неку руку регулисти и структуру земљишта уколико је већи проценат глине, затим одводњавање и дренажа забарених терена и констатна примена органских ђубрива и стварања „природног хумуса“. Затим равњање терена и риголовање уколико има потребе.

УХ НЕKАKО СРЕДИСМО ЗЕМЉИСТЕ,СТА САДИТИ?

Предлог Агроном С је да кроз јединствену мапу Србије боље упознамо типове (Kласе) земљишта и прилагодимо сам избор воћне врсте и сам избор сортимента датим земљистима.

У РЕДУ, ОДАБРАЛИ СМО ЖЕЉЕНУ ВОЋНУ ВРСТУ, KАДА И НА KОЈИ НАЧИН САДИТИ?

Kада причамо о садњи морамо нагласити да постоје два временска интервала, јесења (зимска) и пролећна садња, и једна и друга имају предности и мане и ствар је избора самог произвођача.

Препорука стручних лица из АГРОНОМ С-а је обављати зимску садњу, а уколико временски услови недозвољавају одрадити пролећну, тик пре кретања вегетације (март месец).

НАЧИН ИЗВОДБЕ САДЊЕ

1. Припрема земљишта се састоји у чишћењу жељење парцеле за садњу, примена мелиоративних мере, риголовање и дренаже.

2. Размеравње и одбир садних места требамо водити рацуна о правилном распореду садних места и у ком систему садити, коцка, троугао, правогаоник, наизменична садња, тачније свака воћна врста захтева различит размак садње, јако је битно одабрати жељењи јер диригује касније формирање круне за наредне године родности.

3. Садња се може обавити ручно или машински, односно копање рупа може бити ручно или машински.

Уколико се ради ручно треба водити рацуна о дубини саме рупе око 50 cm или ако је машинско копање да се не ради по влажном времену, како се не би формирао зид који касније може правити проблем за развој корена.

У самом поступку садње у већ ископану рупу треба на дно ставити танак слој ситне земље, затим слој од једне лопате стајњака, опет слој растресите земље, па слој минералног ђубрива формулације у којој су изразени фосфор и калијум нпр 8:16:24, затим опет слој ситне земље, све то не би требало да прелази више од половине ископане рупе, са друге стране радимо припрему жељене саднице на следећи начин, јако мало подсецање коренових длачица и потапање у било који раствор биљних фитохормона раста ради бољег ожиљавања, након те припреме садницу полажемо у рупу при чему водимо рачуна да нам спојно место (коренов врат) буде око 10 cm изнад земље, такође све коренове длачице распростиремо равномерно по целом дну рупе, затим стављамо земљу и добро нагазимо како би истисли сав ваздух и што боље и брже корен дошао у додир са земљом, на тај начин сам поступак садње је готов.

„БЕРБА УВЕK ПОЧИЊЕ У САДЊИ“

Оснивач и стручни консултант Агроном С

Мастер инжињер Воћарства и виноградарства Станко Симовић

Слична вест

Делегација Управе на Фестивалу фолклора Савеза српских друштава Словеније

Делегација Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону присуствовала је 21. фестивалу фолклорних …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре