Фото: St. Sava Academy/Facebook

Академија Светог Саве у Чикагу

У Чикагу 2001. године основна је Академија Светог Саве, као православно-хришћанско партнерство између Српске и Грчке православне цркве. Академију похађају ученици од предшколског узраста до осмог разреда.

Поред наставе која се одвија двојезично на Српском или Руском и Енглеском језику, ђаци чувају свој идентитет кроз своју православну веру, учећи о породици, моралу, етничким и културним вредностима нашег народа.

Прве године рада Академија је имала 28 ученика, а данас броји 157 ученика. На почетку сваке школске године Академија купује књиге из Србије и то од издавача „Креативни центар“. Како би се најмлађи ученици упознали са традицијом, обичајима и историјом нашег народа на њима занимљив начин, обезбеђују се различите едиције књига издавача „Пчелица“.

Значај Академије Свети Сава за српску заједницу у Чикагу је немерљив, поред тога што кроз наставу деца уче и чувају свој српски језик и ћирилично писмо, идентитет и родитељи су укључени и сарађују са Академијом на ваннаставним активностима у области спорта и културе.

Фото: St. Sava Academy/Facebook

„Наша мисија је да ученицима обезбедимо двојезичко образовање које ће их водити кроз живот као угледне, сналажљиве и вредне чланове нашег друштва. Наша визија је да будемо признати центар за српско-православно образовање на подручју Чикага и Америке. У сарадњи са ученицима, родитељима и парохијом циљ нам је да се поставимо као темељ академског успеха и на српском и на енглеском језику. Да наши потомци одрастају и негују православну веру, богату српску историју и културу. Радујемо се што ћемо поделити мали део наше заједнице и успеха са вама. Нек’ Вам Господ да добро здравље, дуг и миран живот на многаја љета.“ – поручила је Нада Шапоња, секретар Академије Свети Сава из Чикага.

Фото: St. Sava Academy/Facebook

Безброј пута, када је матици требла помоћ они су били ту. Не само Срби из Чикага, Сједњињених Америчких Држава, Канаде, већ са свих меридијана. Како ми из матице можемо да помогнемо, када они имају више него ми. Да ли можемо у знак захвалности да обезбедимо комплете уџбеника за малишане у Чикагу, који се поносе тиме што припадају народу Николе Тесле, а који данас има Новака Ђоковића?

„Као председник Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ из Београда, које је оснивач интернет портала „Огледало српско“ не могу да будем нем и затворим очи и кажем „шта ја могу да им пружим, кад они имају све“? Ми као Удружење нисмо у могућности да обезбедимо комплете уџбеника, а ли то не значи да нећемо покушати да убедимо наше пријатеље и партнере, али и институције да заједно пронађемо решење, да им на конкретном примеру покажемо да бринемо о њима“ – за „Огледало српско“ рекао је Иван Илић.

Слична вест

Српски образовно-културни центар Св. Јелена Анжујска, Малта

Српски образовно-културни центар Св. Јелена Анжујска (скраћено: СОКЦ Св. Јелена Анжујска) на Малти волонтерско је …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре