Фото: Горан Ђаковић

Амерички физичар у Србији гаји органску аронију

На 40 километара од Београда према Ваљеву, на Ибарској магистрали у селу Шиљаковац, постоји погон за прераду органског воћа, пре свега ароније. Плантаже се налазе у близини прерадних погона чиме је заокружена производња. Иза свега стоји Марко Илић који се годинама бавио метеорологијом и физиком у Америци. Још током боравка у САД дошао је на идеју да покрене бизнис који ће да запосли младе људе и производи здраве производе. Спаковао је кофере, вратио се у домовину и, гледајући тетку како гаји аронију у Шиљаковцу, решио да посади плантажу овог изузетно здравог воћа.

– У почетку је било тешко јер нисам знао много о узгоју ароније, али заволео сам је када сам видео колико доприноси људском здрављу. Ове године добили смо сертификат за органску биљну производњу и прераду, а сви наши производи су потпуно природни без додатих шећера – рекао је Марко.

Аронију по принципима органске производње узгаја на три парцеле у оближњем Великом Борку, Барајеву и Шиљаковцу – све укупно има око 2 хектара под воћем. Све што оберу од воћа одмах иде у прераду, нема замрзавања већ за производњу користе искључиво свеже плодове који су и најздравији.

– Ове године суша је утицала на принос, па смо имали између три и четири тоне ароније, од које правимо хладно цеђени, пастеризовани сок и 11 врста намаза и воћне салсе. Салса је мало течнијег састава и користи се за коктеле, врло лепо иду уз јагњетину, пилетину, сир или салса шљива-аронија одлично се слаже са сладоледом. У питању специјалан начин производње како би се у производу задржали витамини самог воћа – објаснио је наш саговорник.

Фото: Горан Ђаковић

Сок од ароније је у паковању од 0,5 и може се купити у одабраним апотекама, док намазе и салсу продају у одређеним продавницама и преко свог сајта, а испоруку врше на кућну адресу. Пошто је флаша затворена под вакумом рок трајања сока је две године, а када се отвори требало би да се потроши за 14 до 20 дана. Како објашњава Марко, пије се ракијска чашица дневно, а помаже јачању имунитета и целокупног здравља код човека.

– Наши намази нису џем у који се додаје доста белог шећера којег у нашим производима нема, већ искључиво природан воћни шећер. Зато се и зову намази иако по изгледу подсећају на џем и могу се користити за палачинке или на хлеб. Намаз аронија-јабука-цимет је врло занимљива комбинација коју нисам видео на нашем тржишту и добро се слаже са кикирики путером. Даје енергију спортистима, а и сам га радо једем. Имамо, рецимо, комбинацију са љутом, лесковачком папричицом уз аронију и јабуку, необичног љуто-слатког укуса. Наши производи долазе у серијама под именом „Баш здраво“, „Баш необично“ и „Баш добро“ која обухвата традиционалне рецептуре намазе од шљиве и ароније, кајсије и меда, јабуке, ароније и цимета…- набраја Марко и истиче да имају ЕУ сертификацију и за Републику Српску.

Погон за прераду, како каже, подигао је добрим делом захваљујући државним субвенцијама.

– Један део је наш капитал, али морам да признам, да нам је доста помогла Србија. Део новца сам добио преко Фонда за развој који додељује бесповратна средства, део сам узео на кредит под добрим условима и уз грејс период, док смо код Министарства пољопривреде конкурисали за повраћај средстава за опрему и изградњу производне хале. Процедура траје једно време, потребно је да се прикупе сви папири али ја заиста нисам имао никаквих проблема и где год смо конкурисали за средства од државе, ми смо новац и добили – рекао је Марко и младима у Србији поручио: – Имамо феноменалну земљу, држава доста помаже само треба да се информишете, да имате идеју и да то гурате. Из искуства говорим као неко ко је живео и радио у Америци – и у Србији се може успети само немојте да одустајете од свог зацртаног циља – закључио је Марко Илић.

Аутор: Горан Ђаковић

Слична вест

Гујон: Ускоро лепе вести за све љубитеље фолклора у Србији и региону

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре