У фокусу
Фото: Жељко Јовановић / Савез Срба у Италији

Бројне активности Савез Срба у Италији јачају везе расејања и матице

Данас вам доносимо наставак разговара са Лидијом Радовановић, председницом Савеза Срба у Италији. Осврнули смо се на активности Савеза у протеклом периоду али и о значају Савеза за српску заједницу у Италији.

У протеклом периоду организовали сте велики број активности, да ли нам можете рећи нешто више о раду Савеза у протеклом периоду?

Најважнија активност протеклог периода су сигурно били „Дани српске културе у Италији“, који су постали традиционалан догађај који Савез Срба у Италији организује већ шесту годину за редом. 

Ове године су се одржавали од 27. маја до 25. јуна 2023. године у Удинама, Трсту, Вићенци и провинцији. Програм је обухватио разне манифестације, организоване од стране Удружења која су чланови Савеза, а то су били спортски догађаји и богат културно уметнички програм са учесницима из Италије и гостима из Србије.

Главни културно-уметнички догађаји су се одржали у петак 23. јуна у Удинама, у суботу 24. јуна у Вићенци и недељу 25. јуна у Трсту.

Почасни гости из Србије били су песник, писац и aкадемик Матија Бећковић и вокални солиста Павлина Радовановић и композитор Гаврило Кујунџић из Ораховца, Косово и Метохија, као и вокални солиста Јулија Лазић из Тиена и уметница и вајарка Јелена Васиљев из Милана.

Фото: Жељко Јовановић / Савез Срба у Италији

Догађај је одржан под покровитељством Министарства спољних послова-Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Генералног конзулата Републике Србије у Трсту, Српске православне црквене општине из Трста, Црквених општина и парохија Свети апостол и јеванђелист Лука из Вићенце и Свети Стефан слепи из Удина, Општине Вићенца и Општине Удине. Медијски покровитељ догађаја је био ТВ Храм.

Догађај је био хуманитарног карактера и приход је намењен Народним кухињама на Косову и Метохији.

Програм је био обогаћен и учешћем културно уметничких фолклорних друштва Удружења, чланова Савеза Срба, из Трста, Удина, Вићенце, Арзињана, Скија и Тиена.

У Трсту су улепшали вече, изводећи српску и руску духовну музику, хор српске православне цркве Светог Спиридона из Трста у коме певам и ја.

Учествовали су у програму и наши ђаци српских допунских школе из Вићенце и Удина, кроз песму и игру или интервјуишући Матију Бећковића.

Следе активности у којима је 2022. године учествовао Савез:

– Пројекција филма „Мрак“ сценаристе и редитеља Душана Милића – премијера у Трсту у фебруару 2022. и у Вићенци 17. маја 2022. Исти филм је на 33. Филмском фестивалу у Трсту, на коме је премијерно представљен, освојио награду публике. Филм је приказиван широм Италије у многим градовима у организацији филмске куће А_Lab из Трста, и исти је у септембру ушао у категорију кандидата за доделу Оскара 2023. године. Приказивање филма „Мрак“ у Италији – Савез Срба

– 24. и 25. јул 2022. године одржана је комеморација под називом „Од Балкана до Трентина” посвећена страдалим и сахрањеним српским војницима и заробљеницима током Првог светског рата у месту Кастелано код Роверета, у регији Трентино – Алто Адиђе. Догађај су организовали Општина Кастелано и италијанко удружење „Pro Loco di Castellano-Cei“ у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије из Трста. Догађају је присуствовала и Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална права РС. Ове године, 14. и 15. јула 2023. године смо се вратили су Кастелано да подигнемо споменик овим нашим херојима.

– 29. октобра 2022. године у Генералном Конзулату Републике Србије у Трсту одржана је свечаност поводом уручења „Карађорђева звезда трећег степена“ протојереју-ставрофору, оцу Рашку Радовићу, дугогодишњем пароху храма Св. Спиридона Чудотворца у Трсту.  „Карађорђева звезда трећег степена оцу Рашку Радовићу – Савез Срба

Фото: Жељко Јовановић / Савез Срба у Италији

– 19. новембар 2022. године на Тргу Матеоти у Вићенци, одржана је свечаност поводом потписивања споразума о пријатељству између града Вићенце и београдске Општине Стари Град. БЕОГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД И ГРАД ВИЋЕНЦА – СПОРАЗУМ О БРАТИМЉЕЊУ – САВЕЗ СРБА

Фото: Савез Срба у Италији

– Савеза је учествовао и у промоцији пројекта Министарства просвете РС и Генералног конзулата у Трсту за он-лајн допунску школу за територију целе Р. Италије, а са седиштем у Верони (Бусоленго), коју тренутно води професорка Магдалена Доневски. Овакав вид наставе искључиво је намењен за децу која немају школски пункт у близини места становања, као и за децу која не могу редовно да похађају допунску школу из здравствених разлога.

– Хуманитарна акција „Божур за децу Ораховца” у периоду од октобра 2021. до марта 2022. у којој је сакупљено 1.832,00 евра кроз продају мајици и привезака.

– Хуманитарна акција „Помоћ за Народне кухиње на КиМ“ од 26.07.2021. до 17.11.2022. у којој је сакупљено 3.820,00 евра за куповину брашна.

– Учешће екипе Савеза на Кошаркашком европском првенству дијаспоре – КЕПСД које се одржало у Бања Луци од 26. до 30. маја 2022. године. Трошкови учешћа и путовања екипе за 15 чланова су износили 1.147,00 евра.

– Донација 39 књига за матуранте српске допунске школе у Вићенци и Трсту. Назив књиге је Историјска потрага „Где је Симонида – На двору Јелене Ажујске – Трагом Стефана Немање” писца Слободана Станишића.

Да ли нам можете рећи нешто више о значају Савеза, као кровне организације за српску заједницу у Италији?

Срби у Италију масовно емигрирају деведесетих година, у току и након распада бивше Југославије. Поред Срба који живе у Трсту већ неколико генерација, све већи број наших људи настањује се нарочито у северним регијама Италије. Најбројнији су у Регији Венето.

Нашу емиграцију у Италији је од почетка највише пратила и помагала Црква а данас коначно у Италији имамо одличну сарадњу и са нашом Државом захваљујући Генералној Конзулки у Трсту Ивани Стојиљковић. Поред вековима постојеће црквене општине у Трсту, 1995. године основана је и парохија у Вићенци, а касније и у Риму, Милану и Удинама. Парохија је била прво и најважније место окупљања нашег народа. Она је враћала вери и утврђивала је, била иницијатор неговања националног идентитета заговарајући оснивање школе, културно-уметничких и спортских удружења која ће штитити од изумирања језик, писмо, обичаје и све оно што садржи наш национални идентитет.

Рад црквених општина, школе и удружења био је мукотрпан и опстајао огромним залагањем појединаца, који су наишли на подршку и разумевање малог броја људи. Захваљујући њима, у све већем броју наши људи су учествовали у културним манифестацијама и хуманитарним
акцијама које су красиле нашу заједницу последњих двадесет година. Успех и ширење наше заједнице пратила је и помоћ појединих италијанских институција и појединаца. Оснивање нових удружења и српских допунских школа и даље траје.

Временом се указала потреба уједињења удружења у једну јединствену организацију и рад на томе је почео 2009. године. Покушај оснивања кровне организације трајао је неколико година. У међувремену је конституисана Скупштина дијаспоре Срба (3. јула 2010. године) и тадашња удружења су изабрала за свог представника Даницу Крстић.

Повећање активности удружења, све већа међусобна сарадња и истицање мандата делегата при Скупштини Дијаспоре подстакло је наставак рада на оснивању кровне организације Савеза Срба у Италији која се показала је од изузетног значаја и, ако што је речено на почетку, у Трсту, 19. априла 2015. године формиран је Савез Срба у Италији.

Удружења обједињена у Савезу су амбасадори наше земље и нашег народа у Италији и знатно утичу на мењање слике о Србији и Србима који су у западним медијима обележени као главни и једини кривци за ратне сукобе на Балкану деведесетих година.

У наредном тексту говорићемо о очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре.

Будите са нама, наставиће се…

Аутор: Иван Илић

Фото: Савез Срба у Италији

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре