БУША – благо Србије

Позната по својој мањој величини и смеђој боји, говеда Буша вековима су издржала сурову климу и услове живота у планинским деловима Балканског полуострва. У Србији пасмина буша није само важан елемент генетске разноликости животиња, већ и извор хране и прихода за становнике удаљених подручја. Ипак, локална пасмина тренутно се суочава с изумирањем због ограниченог броја популације, ниске производне вредности и смањења погодних станишта.

У ту сврху, ФАО (Светски програм за храуну Уједињених нација) пројекат усредсређен је на прикупљање и преглед основних података о броју грла Буше, показатеље производње и податке о животној средини, генотипове и фенотипове, као и на спровођење консултација са релевантним одгајивачима и пољопривредницима, како би се успоставила основа за очување и развој расе говеда.

У Димитровграду, југоисточна Србија, одржана је изложба говеда Буша како би се подигла свест пољопривредника и потрошача о предностима и производима ове расе. Уз представљање пројекта, говеда Буша и разних других локалних пасмина, догађај је укључивао и презентације о важности очувања генетских ресурса у земљи и њеној улози у руралном развоју.

Изложба представља форум за узгајиваче и мале власнике како би се упознали са представницима ресорног министарства,организација одгајивача и локалне самоуправама а све како би успоставили професионалне везе. „Говеда Буша показала су се отпорнима на одређене болести животиња и могу бити део одрживе руралне економије. Пасмина би могла одиграти виталну улогу у сектору говеда,посебно међу малим власницима који живе у руралним подручјима под тешким условима “, рекао је Tibor Szucs који стручњак за сточарску производњу ФАО -а.

Будући да је ова пасмина говеда присутна у другим балканским земљама, резултати истраживачких активности могу се повећати или користити и у другим подручјима. На основу прикупљених података и анализа, развијен је програм очувања и развоја пасмине говеда буша за Србију ради очувања генетске варијабилности и типичних карактеристика расе. Ово ће такође подржати мале власнике у очувању пасмине на одржив начин и допринети спровођењу Националне стратегије и акционог плана о очувању генетичких ресурса животиња у Србији. Животињски генетички ресурси знатно су нарушени у прошлом веку – тренд који се убрзао наглим променама у сточарском сектору као одговор на огромно повећање потражње за сточним производима. ФАО позива на додатне напоре у заштити и развоју вредних локалних пасмина животиња које имају мању вредност за садашње системе сточарске производње. То би требало побољшати производњу хране у често удаљеним подручјима, помоћи у ублажавању и прилагођавању климатским променама и подржати пружање широког спектра услуга одређених екосистема.

Циљ пројекта је подручје масива Старе планине, које је део заштићених подручја Србије, са приоритетом очувања биодиверзитета.

Извор: Агробизнис магазин

Слична вест

Делегација Управе на Фестивалу фолклора Савеза српских друштава Словеније

Делегација Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону присуствовала је 21. фестивалу фолклорних …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре