Citajmo zajedno Trebinje
Фото: П.М.

„Читајмо заједно“: Промоција ћирилице у Требињу

У Културном центру Требиње 16.02.2023. године је отворена изложба изабраних графичких рјешења кампање „Читајмо заједно“ коју је покренуло Министарство просвјете и културе Републике Српске.

На основу конкурса који је расписало Министарство, у сарадњи са Академијом умјетности у Бањалуци и Академијом ликовних умјетности у Требињу, изабрано је дванаест графичких радова студената из Требиња и Бањалуке који су доставили графичка рјешења плаката са илустрованим приказом свих слова ћириличког писма.

Отварајући изложбу, Тања Ђаковић, помоћник министра просвјете и културе РС је истакла да ово министарство од 2017. године спроводи кампању „Читајмо заједно“ чији је циљ популаризација књижевности, издаваштва, културе читања и афирмација домаћих младих аутора.

Она је додала да се ресорно министарство, с обзиром на културну политику у чијем је фокусу заштита, очување српског језика и ћириличног писма одлучило да ова кампања буде са акцентом на ћирилицу, односно азбучна слова.

“У сарадњи са Академијама ликовних умјетности у Бањалуци и Требињу, студентима смо дали занимљив задатак да креативно илуструју сва слова азбучног писма. Из тог разлога одлучили смо да студенте који су послали најбоље радове афирмишемо и прикажемо широј јавности, а Музеј савремене умјетности РС је осмислио изложбу”, рекла је Ђаковић.

Сарита Вујковић, директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић каже да је важно да се у оквиру оваквих кампања промовише ћирилично писмо, али и да се повезују академије.

“Да се на тај начин представи рад студената, да се покаже креативност, иницијатива кад је ћирилица у питању и начини како је могуће у савременом времену, у новим методама комуникације ћирилицу користити на нов и занимљив начин”, навела је Вујковић.

Фото: П.М.

Са Академије ликовних умјетности у Требињу, изабрани су студенти који су радили под менторством Игора Дутине и Милице Самарџић: Исидора Аћимовић, Саша Пешикан и Теодора Бауковић.

Игор Дутина, професор на Академији ликовних умјетности Требиње је истакао да је овај пројекат ресорног министарства корак у правом смјеру да се ради на промоцији овог писма, а сљедећи корак би био да се осмисле нови фонтови како би се допринијело употреби ћирилице као свакодневном писму у комуникацији.

Саша Пешикан, студент четврте године Академије ликовних умјетности Требиње, смјер графички дизајн је рекао да је ћирилица један од стубова нашег идентитета и да је врло инспиративна и креативна, али и запостaвљена кривицом свих нас.

 „И на овакав и сличне начине треба да је промовишемо. Ћирилица је изазовна и посебно ми је драго да су се на овај конкурс јавили млади умјетници, графички дизајнери који су заинтересовани да у будућности раде на томе да праве нове ћириличне фонтове који ће бити модерни и у складу са овим временом, како би се могли користити на разним промотивним материјалима“, навео је Пешикан.

Изложба „Читајмо заједно“ је претходно представљена у Музеју савремене умјетности РС у Бања Луци, а у Културном центру, који се придружио овој значајној кампањи, биће отворена до 3. марта.

Извор: www.radiotrebinje.com

Аутор: Д.М.

Фото: П.М.

Слична вест

Делегација Управе на Фестивалу фолклора Савеза српских друштава Словеније

Делегација Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону присуствовала је 21. фестивалу фолклорних …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре