Aleksandar Vucic -dodelna odlikovanja povodom Dana drzavnosti
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Додељена одликовања поводом Дана државности

Председник Србије Александар Вучић поводом Дана државности Србије уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама.


Ристовски: Србија је велика и јака онолико колико је ми будемо волели

Глумац и редитељ Лазар Ристовски, који је одликован поводом Дана државности Србије, обратио се у име свих одликованих истичући да је у том признању сублимирано све – историја, традиција, патриотизам, култура, пријатељство, поверење и поштовање.

Наводећи да је са својим филмовима обишао највеће светске фестивале – Кан, Берлин, Торонто и да је освајао значајне награде, Ристовски истиче да ниједна не може да се мери са овом данас.

“У овом признању је сублимирано све – историја, традиција, патриотизам, култура, пријатељство, поверење и поштовање. Када се говори о наградама, сви постављају питање себи да ли сам заслужио? Да се нисмо питали и преиспитивали, не бисмо ништа постигли и не бисмо данас били овде”, рекао је Ристовски.

Истиче да сумња тера човека напред исто као вера и додаје да је најтеже онима који се ухвате задатка да поправе свет. Свако, како каже, одлучује да ли се повући или ће кренути у поправку света и онда се пита да ли је могуће свет поправљати или се сам од себе усавршава.

Истичући да се данас говори да је време тешко, Ристовски каже да је време тешко толико колико га човек таквим учини. “Ми добитници смо се потрудили да оставимо траг у времену, надам се светао. Нисмо се плашили да се ухватимо укоштац са животом. Одабрали смо да се ухватимо укоштац са животом. Верујем да Србија има користи од нас”, рекао је Ристовски.


Сребрна медаља за заслуге

Габријела Карлучи – за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима и промоцију Републике Србије у Италији.

Доктор Јакша Вучичевић – за изузетне заслуге и постигнуте резултате у јавним делатностима, посебно у области науке.

Музеј на отвореном “Старо село”, Сирогојнo – за нарочите заслуге у неговању и очувању српске традиције.


Златна медаља за заслуге

Бојан Суђић – за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области мјзичке уметности.

Константин Костјуков – за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности.

Верица Ракочевић – за изузетне заслуге у области модног дизајна.

Бранимир Ђокић – за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области музичке уметности.

Милан Ђурић – за изузетне заслуге у развијању пријатељских односа Републике Србије и Мађарске у јавним и културним делатностима.

Професор Милета Поштић – за изузетне заслуге и постигнуте резултате у јавним и културним делатностима.

Живадин Јовановић – за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области јавних делатности.

Издавачко предузеће “Православна реч”, Нови Сад – за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.

Радован Раичевић – за изузетне заслуге и достигнућа у области привреде.

Млађен Цицовић – за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области јавних и хуманитарних делатности.

Стрељачки савез Србије – за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области спорта, поводом 135 година постојања.

Друштво математичара Србије – за изузетне заслуге и постигнуте резултате у систему науке и образовања Републике Србије поводом 75 година постојања.

Фонд за иновациону делатност – за изузетне заслуге и постигнуте резултате у развоју иновационог система Републике Србије.

– Постхумно Февзи Шилик – за изузетне заслуге и постигнуте резултате у привредним делатностима.

Чен Дањен – списатељица, златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области књижевности и промоцију Републике Србије у Народној Републици Кини.

Жељко Лучић – оперски певач, златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге и постигнуте резултaе у области оперске уметности.


Златна медаљу за храброст “Милош Обилић”

Дејан Пантић – бивши припадник косовске полиције за испољену изванредну пожртвованост и храброст показану током 18 дана противправног заточеништва на Јарињу.

– Постхумно је одликован поручник Божидар Жугић – истакнути херој Априлског рата 1941. године за испољену изванредну храброст и дело личног херојства.


Орден Карађорђеве звезде трећег степена

Јелена Митровић – за нарочите заслуге у јачању односа Републике Србије и Швајцарске Конфедерације у области културних и хуманитарних делатности.

Слободан Лалић – за нарочите заслуге у очувању националног идентитета Републике Србије и њених грађана у Републици Хрватској.

Проф. др Драган Бошковић – за нарочите заслуге у јачању односа Републике Србије и Сједињених Америчких Држава у области информационих технологија.

Саша Димитријевић – за нарочите заслуге у развијању пријатељских односа Републике Србије и Краљевине Норвешке у јавним делатностима, посебно у области новинарства.

Ранко Томовић – за нарочите заслуге у развијању пријатељских односа Републике Србије и Републике Пољске у јавним и привредним делатностима.

Зоран Калабић – за нарочите заслуге у јачању односа Републике Србије и Републике Аустрије у области јавних и привредних делатности.

Александар Николић – за нарочите заслуге у развијању пријатељских односа између Републике Србије и државе Израел.


Орден Карађорђеве звезде првог степена

Лазар Ристовски – за нарочите заслуге и успех у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме.

Постхумно су одликовани: 

Синиша Михајловић, постхумно – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане и постигнуте резултате у области спорта.

Корнелије Ковач, постхумно – за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области музичке уметности.

Потпуковник пилот Дејан Станојевић, постхумно – за нарочите заслуге у представљању Републике Србије у области безбедности и одбране.


Сретењски орден трећег степена

Гимназија “Вељко Петровић”, Сомбор – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у просветној делатности, поводом 150 година од оснивања.

Основна школа “Вук Караџић”, Сочаница – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у просветној делатности, поводом 105 година постојања.

Клиника за дигестивну хирургију, Прва хируршка Универзитетског клиничког центра Србије – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у здравственој заштити и развоју медицинске праксе, поводом 100 година постојања.

Институт за проучавање лековитог биља “Др Јосиф Панчић” – за нарочите заслуге у научноистраживачкој и производној делатности, поводом 75 година постојања.

Етнографски институт САНУ – за нарочите заслуге у научноистраживачком раду, поводом 75 година постојања.

Џез оркестар Биг бенд РТС – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, поводом 75 година постојања.

Нишки симфонијски оркестар – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности, поводом 70 година постојања.

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма “Мартовски фестивал” – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, поводом 70 година постојања.

Филмски фестивал у Сопоту – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, поводом 50 година постојања.

Позориште лутака “Пинокио” – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области луткарске уметности, поводом 50 година од оснивања.

Основна школа “Миладин Митић”, Лапље Село – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у просветној делатности.

Уметничка галерија “Надежда Петровић”, Чачак – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима.

Гимназија “Жарко Зрењанин”, Врбас – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у просветној делатности.

Светлана Стевић – за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области јавних и хуманитарних делатности.

Живанкo Радованчев – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области пољопривреде.

Бора Димитријевић – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области јавних и културних делатности.

Славко Митровић Цале – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области јавних и културних делатности, посебно у области музичке уметности.

Удружење ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у очувању историјских вредности и неговању традиције.

Музеј ПТТ – за нарочите заслуге у прикупљању и очувању поштанског, телеграфског и телефонског саобраћаја од историјског и културног значаја за Републику Србију и њене грађане.


Сретењски орден другог степена

Радмила Живковић – за нарочите заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме.

Вуков сабор у Тршићу – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области јавних и културних делатности, поводом 90 година постојања.

Народни музеј Ниш – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културе поводом 90 година постојања.

Машински факултет Универзитета у Београду – за нарочите заслуге у високошколском образовању, научноистраживачком раду и развоју у области машинства, поводом 75 година постојања.

Институт за рударство и металургију Бор – за нарочите заслуге у области геологије, рударства и металургије, поводом 60 година постојања.


Сретењски орден првог степена

Проф. др Милован Бојић – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области развоја кардиоваскуларне медицине.

Библиотека Матице српске – за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја, поводом 185 година постојања.

Југословенско речно бродарство а. д. Београд – поводом 130 година успешног рада.

Београдска филхармонија – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности, поводом 100 година постојања.

Балет Народног позоришта у Београду – за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности, поводом 100 година постојања сталног балетског ансамбла и репертоара.

Институт за судску медицину “Милован Миловановић” – за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области медицинских наука, поводом 100 година постојања.

Академик Владимир Кањух – кардиоваскуларни патолог за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области медицинских наука.


Орден српске заставе трећег степена

Амбасадор Елена Мина, бивши спољнополитички саветник председника Кипра, сада амбасадор Републике Кипар у Крaљевини Шпанији, за континуиран допринос развоју и јачању билатералних односа Републике Србије и Републике Кипар.


Бабајев: Орден је признање за стратешко партнерство и дуготрајну плодну сарадњу

Председник Србије Александар Вучић одликовао је орденом српске заставе првог степена Сахила Бабајева, азербејџанског министра за рад, а за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Азербејџана.

Бабајев је захвалио председнику Вучићу и народу Србије на ордену и истакао да му представља невероватну част и задовољство што је у Београду и што му је додељен орден.

“Овај орден показује признање за стратешко партнерство и дуготрајну плодну сарадњу две земље и док истичем партнерство, политичку вољу и пријатељство два председника, Александра Вучића и Илхама Алијева, да односи буду још бољи, морам рећи да су ти односи допуњени растућом сарадњом у области енергетике и многим другим областима”, рекао је Бабајев.

Наводећи да је у сарадњу Србије и Азербејџана укључен велики број људи, Бабајев је додао да с њима дели данас добијено одликовање.

Истакао је Међувладину комисију Азербејџана и Србије за економску сарадњу и навео да то јача везе између две земаље и остаје приоритет.

“Наше партнерство може да се шири у разним правцима”, поручио је Бабајев захваливши се још једном на одликовању и истичући да ће са својим српским колегом Николом Селаковићем наставити да ради на продубљивању сарадње Азербејџана и Србије.


Орден српске заставе првог степена

Сахил Бабајев – за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Азербејџан. 

Станислав Хочевар – за истакнуте заслуге и лични допринос у ширењу слоге, мира, духа толеранције и верске сарадње.

Ричард Гренел, директор за националну безбедност и изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине у претходној америчкој администрaцији, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и САД.


Вучић: Србија не заборавља своје националне прегаоце, пријатеље државе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на додели орденâ и одликовања поводом Сретења, Дана државности Србије, да отаџбина није ни племе ни језик, него колективни дух једног народа. “Колективни дух представља и материјалну и моралну област”, навео је председник.

Подсетио је оне који од данас носе бреме велике одговорности. “Окупили смо се да вам искажемо захвалност, наклоност и дивљење”, казао је председник.

Према Вучићевим речима, ордење је важно зато што сведочи да Србија не заборавља своје националне прегаоце, пријатеље државе.

“Прихватајући га ви сте се сврстали у ред појединаца и институција без којих држава Србија не би била то што јесте. Ви који се заслужили блиставо одликовање знајте да су у вас упрте очи наших грађана. Данас носите већу одговорност него они који немају ордење. Ваш је посао да служите држави на сваком месту. Морате увек да будете уз своју државу и никада против ње. Чувати и волети своју државу – ништа лепше и узвишеније не постоји”, напомиње председник Вучић.

Извор: www.rts.rs

Слична вест

Делегација Управе на Фестивалу фолклора Савеза српских друштава Словеније

Делегација Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону присуствовала је 21. фестивалу фолклорних …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре