У фокусу
dr Vladimir Orlović
Фото: Кабинет председника НСРС

Др Владимир Орлић: У последњих десет година учињен је велики искорак у односима са дијаспором

Тема односа матичне државе и дијаспоре, али и матичне државе и Срба у региону сваким даном све више добија на значају. Данас вам доносимо интервју са др Владимиром Орлићем, председником Народне скупштине Републике Србије. Желели смо да сазнамо од првог човека највишег законодавног тела Републике Србије како види ово питање.

Kако са места председника Народне скупштине гледате на дијаспору и сарадњу са нашом дијаспором?

Питање односа Републике Србије са нашом дијаспором, доказано, има своје важно место у оквирима наше државне политике коју предводи председник Републике Александар Вучић, а коју спроводи и наша Народна скупштина, као и Влада Србије. У последњих десет година учињен је велики искорак у односима са дијаспором, као и у решавању бројних нагомиланих проблема. Суштински другачији однос наше државе данас, у поређењу са неким прошлим временима, види се кроз конкретну политичку, материјалну, финансијску подршку коју пружа нашем народу где год да он живи. То је до пре 10 година било незамисливо. Ништа мање значајно, та промена односа се види и кроз неговање културе сећања на српске жртве, кроз програме за чување и учење српског језика и наше ћирилице, као и за очување нашег културног и верског идентитета. Све смо то променили током претходних неколико година. Наравно, да би та и таква промена била могућа, неопходно је било најпре да сама Србија ојача, усправи се, стекне снаге да изнесе и сопствени развој и напредак, скупа са капацитетима да подржи и свој народ изван граница Србије. Коначно, да води сопствену, слободну, самосталну и суверену политику, како то чинимо данас. Зато иза ових историјских промена недвосмислено стоји државна политика, она их је директно омогућила. А колико смо у том послу успешни, нико не може да оцени тачније од самих људи о којима је реч. У нашој Народној скупштини, недавно је од стране представника српског народа у Црној Гори саопштена следећа оцена: „Још од времена краља Александра, нико за Србе у Црној Гори није учинио више од – Александра Вучића.“ Слично чујемо и од наших људи који живе у другим државама, организују активности наших сународника у њима. На ове речи додати било шта даље било би – сувишно.

Чинимо и чинићемо све што је до нас да помогнемо нашим људима, свуда. Сви они знајуда на подршку Републике Србије сада могу да рачунају, што је већ и доказано јасно – делима.

др Владимир Орлић, председник Народне скупштине Републике Србије
Фото: www.facebook.com/dr.vladimir.orlic/

У Републику Србију у току 2022. године по основу личних трансфера, односно дознака, „слило“ се пет милијарди евра, према званичним подацима Народне банке Србије. Kако гледате на овај податак и да ли кроз проток одређеног времена можемо део ових дознака претворити у инвестиције? Овде лежи, чини нам се, велики инвестициони потенцијал.

Велики број грађана наше земље је током многих деценија одлазио из економских разлога, у потрази за животном перспективом. Данас ти људи, снажније него икада пре, улажу у своју земљу, свесни њених историјских промена. Србија је у великој мери, управо захваљујући државној политици коју водимо, стекла значајну економску и политичку стабилност. Интересовање за инвестирање у Србију је порасло, па и дијаспора показује растуће интересовање, као и сви други. Желимо да наши привредници из дијаспоре препознају своју Србију као најбоље место за инвестиције на овим просторима, не само зато што су одавде поникли, већ зато што Србија то заиста и јесте. Многе државе света и Европе, и оне веће и моћније од наше, данас се суочавају са озбиљном економском кризом, пољуљаним тржиштем, драстичним смањењем стопе улагања, што даље са собом вуче бројне негативне последице. Са друге стране, Србија је чак и у години тешког сукоба на истоку Европе, упркос глобалној кризи, забележила рекордан ниво директних страних инвестиција – чак 4,4 милијарди евра, што је сјајан показатељ и одлична порука свима. Фантастичне резултате, када је реч о инвестицијама, бележили смо и пре 2022. године и чињеница је да је Србија, када се све стави на папир, од 2012. до данас богатија за – више стотина фабрика. Готово сваку отворио је лично председник Вучић. А свака нова фабрика уједно значи и нова радна места, прилив у буџет и тиме средства за улагања у инфраструктуру, али и у раст животног стандарда. Размишљајући управо на овај начин, променили смо слику Србије, иако су нам је на рубу пропасти оставили они који су Србију водили пре нас. Србија какву имамо данас јесте земља у којој има живота, има будућности. То препознају наши људи у иностранству, спремношћу да у њу улажу, али и да се у своју матицу врате, значајније него икада раније, да са својом децом живот наставе да граде овде.

У склопу својих дипломатских активности да ли планирате да посетите и нека наша удружења у дијаспори или региону? Сигурни смо да бисте свуда било радо виђен гост.

Свака службена посета коју планирамо подразумева и састанак са представницима наше дијаспоре, наравно, у земљама где је она присутна у значајнијем броју или је организована. Недавно сам, током билатералне посете Словенији, разговарао са српском заједницом која у овој земљи и даље нема статус националне мањине, иако бројнија од неких који тај статус имају. Ово питање је више пута апострофирао и председник Вучић у својим разговорима са званичницима Словеније. У читавој Републици Српској, па и у деловима Федерације где већински живе Срби, буквално нема општине у којој Србија не обезбеђује средства за локалне пројекте и инфраструктуру. У Мађарској наша заједница, по сопственим речима, захваљујући изванредним односима које Србија и Мађарска имају данас – бележи своје златно доба. У Чешкој неколико веома активних удружења предано ради на културним, просветним, друштвеним садржајима, кроз које окупља више генерација наших људи у тој земљи. И сви они, без изузетка, јасно говоре о подршци државе Србије коју данас осећају снажно као никада раније. Чинимо и чинићемо све што је до нас да помогнемо нашим људима, свуда. Сви они знајуда на подршку Републике Србије сада могу да рачунају, што је већ и доказано јасно – делима.

Фото: www.facebook.com/dr.vladimir.orlic/

У последњих десет година видан је напредак у односима Републике Србије према дијаспори, на који начин можемо да стимулишемо људе из дијаспоре да се врате у матицу – Републику Србију?

Одговор је јасан и он гласи: кроз свеобухватни напредак Србије – у сваком смислу. Учинили смо да она не буде више она слаба и понижена земља из које су некада само одлазили, помирени са сазнањем да ће тадашња државна власт своје грађане у свакој прилици да разочара и остави на цедилу, у којој будућност за себе и своју децу многи пристојни људи нису моглини да замисле. Радили смо посвећено, неуморно, да то пре свега променимо. Створили и стварамо другачију Србију, земљу нових прилика и шанси, у коју људи верујуи сваки човек види перспективу, разлог да управо у њој живи и своју будућност гради. Снажна економија, привреда, унапређење здравства, инфраструктурни пројекти, раст плата и пензија, нова радна места, модерне железнице и аутопутеви, а онда и нови вртићи, школе, болнице, технолошки паркови, научни институти – све до једног утичу на одлуку да нам људи остају овде, као и да нам се из иностранства врате. Све наведено спада у приоритете наше државне политике, и све до једног смо – већ променили. И на томе се не заустављамо, напротив. У складу са најавама које је изнео председник Александар Вучић: настављамо са развојем и изградњом, снажним привлачењем инвестиција, повећањима плата и пензија. Крајем 2025. године, уз најнижу незапосленост у историји, просечне плате изнад 1.000 евра и пензије изнад 450 евра – Србија ће бити потпуно друга земља, у односу на ону коју смо затекли. По много чему боље и лепше место за живот од неких којима смо вечито гледали у леђа, док нисмо схватили да није тачно да нам је место на зачељу, већ умемо да се са другима такмичимо и побеђујемо у много чему. И наставићемо да се боримо, без икакве сумње. Радом, знањем и марљивошћу. У тој борби – победиће Србија.

Аутор: Иван Илић

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре