У фокусу
Фото: www.judoclubredstar.rs

Џудо клуб Црвена Звезда на путу шампиона

Међународне спортске манифестације су идеална прилика да се српски спорт, клубови, спортски радници и спортисти али и држава Србија представе свету у најбољем светлу. У београдској Штарк Арени 9. децембра одржаће се Лига шампиона у џудоу. Актуелни вицешампиони најјачег клупског такмичења у оквиру Европске џудо уније ове сезоне крећу у поход на једини трофеј који недостаје трофејној ризници у Љутице Богдана. Тим поводом разговарали смо са проф. др Милетом Самарџићем, председником Надзорног одбора Џудо клуба Црвена Звезда.

Да ли можемо да кажемо да је спорт можда најлепше лице Србије?

Спорт је генерално најјача индустрија српске нације, кроз спорт се најбоље презентујемо свету, а то показују постигнути резултати и популарност наших спортиста, спортских радника и клубова. Наши фудбалери, кошаркаши, ватерполисти, одбојкаши и џудисти на најбољи могући начин презентују Црвену Звезду, али и Србију и српски спорт. Спортско друштво Црвена Звезда кроз своје успехе ствара врхунске спортисте, који су достојни да представљају Србију у различитим спортским дисциплинама у оквиру репрезентативног спорта. Дефинитивно кроз организацију спортских манифестација и догађаја попут организације Лиге шампиона у Београду у Џудоу, Србија има прилику да гостопримством, оствареним спортским резултатима пошаље једну лепу слику у свет.

Фото: приватна архива

Какав је однос државе Србије према спорту данас?

У последњих десет година држава је издвојила значајна средства за развој и популаризацију спорта у Србији и то захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу, који има високу свест о значају спорта. Тамо где је јака привреда и јака економија постоји могућност за улагање у спорт. Данас имамо прилику да видимо однос државе према спорту кроз изградњу нових спортских објеката и стадиона, подршци нашим репрезентативним спортистима, држава улаже и у реновирање стадиона и објеката који су изграђени пре више десетина година. То је јасан показатељ да држава брине о спорту и да ствара боље услови за наше спортисте и спортске раднике широм Србије. Треба напоменути да је држава Србија током претходних година издвојила значајна средства за улагање у инфраструктуру, која је била добрим делом технолошки превазиђена.

Фото: приватна архива

Колико је важна подршка спонзора спортским клубовима?

Подршка спонзора који у тешким временима одвајају профит и улажу у развој спорта и помажу Спортско друштво Црвена Звезда, као и појединачне клубове у оквиру Звездине породице је значајна и доприноси несметаном раду и остваривању врхунских спортских резултата. Овом приликом желим да искажем захвалност привредницима и привредним друштвима, спонзорима Џудо клубу Црвена Звезда али и другим клубовима Звездине породице као и Спортском друштву Црвена Звезда на несебичној подршци коју нам пружају.

Често имамо прилику да чујемо да се кроз спорт српски народ и држава у најбољем светлу представљају свету, да ли је оправдано такво мишљење у јавности?

Наши спортски радници и спортисти су међу цењенијим широм света, могли би се назвати и спортским амбасадорима, који раде кроз такозвану „спортску дипломатију“ и шире позитиван имиџ не само Спортског друштва Црвена Звезда већ и Србије широм планете.

Данас велика Звездина породица броји 36 клубова у различитим спортовима. Навијачи Звезде ма где год да живе и раде неизоставни су део велике Звездине породице, који подржавају и бодре, како велике тако и мале клубове на спортским догађајима не само у Србији већ и широм света.

Управо наши спортски радници, спортисти и клубови доприносе подизању угледа нашег народа и државе својим спортским резултатима.

Фото: Џудо клуб Црвена Звезда

Србија је 9. децембра домаћин Лиге шампиона у џудоу. Колики је значај одржавања ове манифестације за џудо у Србији и какве су амбиције Џудо клуба Црвена Звезда?

Овакав догађај је највећи догађај на нивоу Европе и света. Очи целог свет биће упрте у Србију и Београд. Одржавање Лиге шампиона у џудоу у Београду је од изузетне важности. То је прилика да се из Србије пошаље поруку пријатељства Европској џудо федерацији и да наставимо да заједно ширимо принципе џудоа. Лига шампиона се у Србији одржава захваљујући великом ауторитету и ангажовању Њ.Е. доц. др Ивану Тодорову.

Џудо федерација Србије и Европска џудо унија имају одличну сарадњу. У протекле две године Европска џудо унија и Џудо федерација Србије, на чијем челу је Њ.Е. доц. др Иван Тодоров, заједно су реализовале више пројеката, морам издвојити пре свега инклузивни џудо, који је пројекат Европске џудо федерације као и развој школског спорта. Уз ове пројекте ове године Србија је домаћини Конгреса Европске џудо федерације и Лиге шампиона.

Наше амбиције су увек шампионске и о томе сведоче и резултати које смо постизали у годинама које су за нама. Џудо клуб Црвена Звезда је у самом врху међународне клупске сцене, а то потврђују остварени резултати у оквиру такмичења Лиге шампиона 2021. у Паризу и 2022. године у Горију. Треба споменуту велику енергију која је потребна за организовање једног оваквог такмичења и посебно се захвалити председнику УО Џудо клуба Црвена Звезда Стојану Вујку.

Као што знате Лига шампиона је најјаче клупско такмичење у џудоу и ове године ће окупити рекордан број учесника. Наши спортисти у одличној форми, а уз подршка наших навијача уверени смо да ћемо ове године успети да освојимо толико жељени шампионски трофеј у Лиги шампиона.

Фото: Џудо клуб Црвена Звезда

Позивамо јавност и све оне који воле борилачке спортове, као и спортисте других борачких спортова да својим присуство 9. децембра у Штарк Арени у Београду да својим присуством подрже српске спортисте на путу ка врху Европе.

Аутор: Иван Илић

Слична вест

Мр Владимир Кокановић: Јединство свих Срба у Словенији наш неприкосновени циљ!

Пре свега у име Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“, оснивача интернет портала „Огледало српско“ …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре