Илија Шакалов, директор Фонда за развој Краснодарског краја

Илија Шакалов: Заједно можемо више!

Краснодарски крај, као један од водећих региона Руске Федерације у финансијској и економској сфери, активно учествује у јачању трговинско-економских односа са Србијом. Од 19. до 23. септембра одржаће се пословна мисија Краснодарског краја у Србији. У сусрет предстојећем догађају разговарали смо са директором Фонда за развој Краснодарског краја Илијом Шакаловим.

Колико је за грађане Руске Федерације, а пре свега Краснодарског краја значајно пријатељство, али и економска и култролошка сарадња између српског и руског народа?

Посматрано геополитички, подручје Балкана је традиционално од великог значаја за Руску Федерацију, што се потврђује не само трговинским, економским или друштвеним везама, већ и верским и друштвено-политичким односима између становника Русије и балканских народа. Дозволите ми да истакнем да су се у протеклих 5 година међународни односи на Балкану развијали веома динамично. То је у великој мери последица расподеле зона утицаја у региону, у којима учествују велики спољни играчи – Русија, Европа, САД, Кина и Турска, са којима Србија истовремено покушава да унапреди сарадњу на различитим пољима.

Посебно су значајне блиске везе Русије са Србијом, која се дуго сматрала њеним главним савезником. Наравно, билатерална сарадња није ограничена само на историјско памћење. Москва и Београд заузимају сличан став о многим питањима међународне агенде, развијају заједничке економске, инфраструктурне и енергетске пројекте, јачају војно-техничку сарадњу. У данашњим условима, посебно после 24. фебруара 2022. године, потребно је озбиљно радити на изградњи билатералних односа и ширити области сарадње, са посебним освртом на друштвена питања, где ће наука, култура и православље бити основа за јачање руске меке моћи у Србији и друге земље региона.

Узимајући у обзир међудржавне споразуме између Руске Федерације и Републике Србије у погледу царине, да ли можемо очекивати веће присуство производа из Краснодарског краја на српском тржишту?

У борби за сфере утицаја и вишевекторској политици коју води Србија, Русија је важан међународни партнер Београда. Подсетимо, 2013. године земље су успоставиле стратешко партнерство, што само по себи значи веома висок ниво међусобног поверења. Поред тога, 10. јула 2021. године ступио је на снагу Споразум о слободној трговини између Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и Републике Србије. То ствара модерну основу за развој трговинских односа између Русије, као чланице ЕАЕУ и Србије.

Напомињем да су раније државе ослободиле царине за 95% на робу у међусобној трговини. Истовремено, Србија је одустала од антируских санкција које је увела Европска унија и подржала Русију након увођења узвратних мера. Истовремено, нови споразум укида царине на многе друге робе, што ће руским извозницима омогућити да годишње уштеде до 100.000 долара на царинама. Поред тога, Србија отвара своје тржиште и другим земљама чланицама ЕАЕУ. За руског извозника и извознике земаља чланица ЕАЕУ створени су предвидљиви преференцијални услови за приступ робе српском тржишту. У међувремену, Србија је потписала и споразум о слободној трговини са Турском, ЕУ, ЕФТА, а са још пет европских земаља чланица је организације за слободну трговину – ЦЕФТА.

Илија Шакалов, директор Фонда за развој Краснодарског краја

Тржиште Руске Федерације је једно од значајнијих за пласман српских производа, а пре свега пољопривредних. Шта је то што српски привредници могу очекивати када је у питању пласман српских производа на тржиште Краснодарског краја, али и у погледу подршке српским инвестицијама?

Краснодарски крај, као један од водећих региона Руске Федерације у финансијској и економској сфери, активно учествује у јачању трговинско-економских односа са Србијом. Дакле, Кубан је посебно заинтересован за јачање сарадње у агроиндустријском и сектору туризма, снабдевањем технологија у области екологије, а пре свега у преради отпада, информационе, технолошке и индустријске безбедности, снабдевањем минералним и органским ђубривима, тешком машинском и мерном опремом, грађевинским материјалом и конструкцијама, фармацеутским производима, медицинском опремом, компонентама за лекове и још много тога. Краснодарски крај је заинтересован за заједничка улагања са српским инвеститорима, а који желе да прошире своје пословање у Краснодарском региону, можемо да понудимо широк спектар мера државне подршке. Почевши од повлашћеног кредитирања уз минималну камату (од 1%) до повлашћеног давања земљишта за инвестициони пројекат, као и одбитак пореза на инвестиције. Одбитак пореза на инвестиције за порез на добит привредни субјекти који учествују у националном пројекту у 2022. години одобрен је на нивоу од 70%. У условима притиска санкција, одлучено је да се он повећа на 90 % до 2024. године.

Краснодарски крај је прошле године вратио пореске олакшице које су важиле за учеснике националног пројекта „Продуктивност рада“. Све оне су уврштене на листу привредних субјеката од регионалног значаја и моћи ће да искористе низ одобрених мера подршке: повлашћене кредите Регионалног фонда за индустријски развој од 2%, „нулти” порез на имовину и одређени број других олакшица.


У 2021. години робна размена Русије са Србијом износила је 2.341.947.179 долара, што је повећање од 9,74% (207.804.867 долара) у односу на 2020. годину.

Извоз Русије у Србију у 2021. години износио је 1.284.812.702 долара, што је повећање од 36,03% (340.274.593 долара) у односу на 2020. годину.

Руски увоз из Србије у 2021. износио је 1.057.134.477 долара, што је за 11,14% мање у односу на 2020. годину.


Предузеће ће моћи да врати средства као порески одбитак за куповину основних средстава – сировина, материјала, опреме, поправку, модернизацију и изградњу производних објеката.

Од фебруара 2022. инвеститори могу да конкуришу за субвенције. Реч је о обезбеђивању субвенције из буџета Краснодарског краја за надокнаду дела трошкова плаћања камате на кредите узете за реализацију инвестиционих пројеката.

За обезбеђивање ове мере подршке до 2023. године издвојено је 720 милиона рубаља буџетских средстава. Износ субвенције је 100% кључне стопе Банке Русије, која важи на дан закључења уговора о кредиту. Меру подршке могу да користе индустријски произвођачи који су после 1. јануара 2020. године склопили уговор о зајму у износу од 100 милиона до милијарду рубаља за реализацију инвестиционог пројекта.

Подсетимо, генерално у Краснодарском крају постоји 140 врста регионалних и федералних субвенција за пословање, више од 20 програма преференцијалног финансирања кредита и пореских олакшица. Само Одељење за индустријску политику Краснодарског краја даје индустријским предузећима пет врста субвенција, а Регионални фонд за индустријски развој има 13 програма финансирања кредита.

Прошла 2021. година била је и више него успешна, када говоримо о пословној мисији Краснодарског краја у Србији, да ли можемо да се осврнемо на остварене резултате током прошлогодишње посете?

Посета Привредној комори Србије

Током јула 2021. године одржана је пословна мисија Краснодарског краја у Републици Србији и том приликом потписани су споразуми о сарадњи и трговини између руских и српских предузећа, вредни више од 20 милиона америчких долара.

Програм пословне мисије Краснодарске територије обухватао је одржавање пословног форума уз учешће руководства Привредне коморе Србије и Руског трговинског представништва у Србији, одржани су радни састанци са представницима ПКС-а, као и радни састанци са начелницима градова и општина у Србији, атаманима козачких заједница, поглаварима СПЦ и културним центрима. Током радних састанака са начелницима управа општина и председницима парламената исказан је интерес за успостављање међународне сарадње и побратимских односа у градовима Београду, Тополи, Чачку, Краљеву и Врњачкој Бањи.

Посета граду Београду

Морам се осврнути и изразити дубоку захвалност Атаману, козачком пуковнику Стеви Вранићу из Савеза козака – ратника Русије и иностранства „Благовести“, председнику Унско-дринског друштва Бошку Васиљевићу и Првом православном центру Србије за организациону подршку током реализације посете. Пословна мисија је одржана захваљујући подршци администрације Краснодарског краја.

По повратку делегације у Краснодар, одржан је састанак са митрополитом Јекатеринодарским и кубанским Григоријем, на коме је постављено питање о могућности изградње храма Светог Саве у граду Краснодару, након састанка, уважени г. Митрополит Григорије је дао свој благослов.

Заједничка активност наших региона помоћи ће јачању трговинских, економских и друштвених односа, као и развоју духовног и козачког јединства братских народа.

Поред тога, у Краснодару је 2021. године организован је први „Руско-српски омладински форум“, коме је присуствовало на десетине младих лидера Србије, представника цивилног друштва, представника општинских управа и народних посланика. Учешће у Форуму узело је 26 представника Републике Србије и 60 учесника – представника конститутивних субјеката Руске Федерације. Учесници су у року од 4 дана морали да развију и бране пројекте у различитим правцима.

Након омладинског форума, развијени су и односи између управа градова Београда и Краснодара, а потписани су и споразуми о сарадњи у области образовања, туризма и омладинске политике.

Да ли постоје иницијативе руских и српских привредника за заједничким улагањем у српску пољопривреду, али и за заједнички наступ на трећем тржишту? Која су то тржишта?

Немогуће је не приметити руско-српску сарадњу у енергетском сектору. Србија добија гас из Русије преко Балканског тока, крака Турског тока. За Србију је руски гас гаранција енергетске безбедности у актуелним условима гасне кризе у Европи и, што је битно, по повољној цени. Иначе, предузетници Краснодарског краја спремни су да понуде сопствена решења у области индустријске, технолошке и ИТ безбедности оваквих пројеката. Као резултат преговора лидера Русије и Србије, Београд је добио „изузетну цену” за шест месеци, како су га звали у самој Републици. Ово је једна од, ако не и најнижа цена руског гаса за европске земље.

Данас се може посматрати развој сарадње две земље у области здравства. Ово је посебно било тачно током пандемије КОВИД-19. Подсетимо, Србија је постала прва земља у Европи која је покренула производњу руске вакцине Спутњик В.

Туристичке везе су традиционално развијене, што је појачано културном блискошћу руског и српског народа. Томе омогућавају директни летови између Београда и Сочија (примећујемо: пре почетка специјалне операције у Украјини је био директан лет Краснодар-Београд, сада је аеродром Краснодар привремено затворен). Постоје везе у области образовања – међусобне размене ученика по програму квота. За међусобну размену студената заинтересоване су водеће високошколске установе Краснодарског краја, као што су Кубански државни медицински универзитет, Кубански државни универзитет, Кубански државни технолошки универзитет и Кубански државни аграрни универзитет. Билатерална сарадња Русије и Србије је данас на веома високом нивоу, што је изузетно важно у актуелној изузетно нестабилној и напетој међународној ситуацији. Међутим, наравно, нису све области интеракције у потпуности реализоване – Москва и Београд имају много чему да теже у развијању међусобних веза.

На следећеој адреси можете видети заинтересованост руских привредника за покретање бизниса у Србији www.internationalwealth.info. Хиљаде компанија које су од почетка ове године већ отворили Руси, укључујући и оне са Краснодарског краја, говоре о поверењу у Владу Републике и економском интересу рада у земљи. Заједничка производња и активна бесцаринска трговина са Русијом, кооперационим организацијама и земљама ЕУ пружају одређене предности и интерес за развој.

На следећој пословној мисији Краснодарског краја, пословни програм ће бити усмерен на успостављање сарадње са Привредно-индустријским коморама Новог Сада и Суботице, посете српским агроиндустријским предузећима, Б2Б преговоре са менаџментима компаније, као и радне састанке са градоначелникцима и председницима Скупштине Новог Сада и Суботице. Узимајући у обзир чињеницу да Србија и Русија имају јединствен међувладин споразум који ефективно поништава извозне дажбине, ово је одлична прилика за повећање извозног потенцијала и излазак на међународна тржишта промовисањем висококвалитетних кубанских производа под брендовима Made in Kuban и Made in Rusia . У контексту оштрих санкција, политичких и економских притисака, као и многих различитих ограничења на нашу земљу, учешће у иностраним пословним мисијама руских предузећа у пријатељским земљама представља јединствену прилику за успостављање трговинско-економских односа, културних и духовних веза, изјављује ваш производ или пронађите нова тржишта за производ.

Русија појачава своју активност у региону Балкана – саме историјске везе неће нас далеко одвести. Реч је о свим областима, а посебно у области образовања, програма за ширење руског језика и квота ученика. Пословне мисије Краснодарског краја су пример стратешког рада на јачању трговинских, економских и друштвених веза, као и на зближавању наших братских народа на националним, културним, верским и козачким путевима. Кубан је с правом житница Русије – обезбеђујући прехрамбену безбедност наше земље, извози значајну количину пољопривредних производа у иностранство. Сарадња наших земаља у научном, образовном, технолошком, агроиндустријском и енергетском сектору даће обема државама додатни покретач територијалног развоја, јачања националне безбедности и стабилности, а такође ће показати целом свету да „Славянский код“ не може бити сломљен било каквим агресивним дугорочним санкцијама непријатељских држава. Дух и карактер Словена увек је тежио вољи, снази и слободи – то је обележје братских народа Србије и Русије. Заједно можемо више!

Шта можемо да очекујемо током предстојеће посете у септембру?

Више од 10 предузећа из различитих области већ се пријавило за учешће у пословној мисији Краснодарског краја у Србији и то из различитих привредних грана: пољопривреде, туризма, трговине, заштите животне средине, произвођача алкохолних и безалкохолних пића, представника информационог и технолошког обезбеђења и других сектора.

Прелиминарни списак делегата пословне мисије биће објављен почетком септембра. Поред тога, желимо да ојачамо сарадњу са Србијом у међуопштинској сфери. Ово се односи на споразуме о братимљењу и партнерству између градова и општина, размену искустава између посланичког корпуса, територијалне јавне самоуправе (заједница) и друштвено оријентисаних јавних организација, институција цивилног друштва, као и сфере традиционалног козачког и православног образовања.

Да ли српска дијаспора у Краснодарском крају доприноси повезивању Руске Федерације и Републике Србије?

Српска дијаспора у Краснодару такође активно ради, а пре свега организација „Југовићи” одржава догађаје који помажу у јачању интеракције пословне заједнице и власти, Митрополије Кубан, а појачава се сарадња са посланицима региона.

У Краснодарском крају тренутно успешно ради око стотину српских предузетника у различитим областима, од индустрије и грађевинарства, до услужног сектора, трговине и јавног угоститељства.

Редакција: Захваљујемо се на издвојеном времену и жељи да наше читаоце упознате са Вашим досадашњим, али и будућим радом на унапређењу српско-руских односа. Надамо се да ћете и даље заједно са српском дијаспором у Краснодарском крају градити МОСТОВЕ пријатељства и сарадње. Остаје нам да Вам пожелимо успешну реализацију предстојеће пословне мисије Краснодарског краја у Србији током септембра.

Слична вест

Гујон: Ускоро лепе вести за све љубитеље фолклора у Србији и региону

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре