Фото: screanshoot/www.pks.rs

Иновација из Новог Сада: Мобилним наводњава јабуке, лешник…

Домаћа стартап компанија Smart Watering осмислила је систем даљинског паметног наводњавања и ђубрења земљишта којим се управља мобилним телефоном.

Лазара Јовановић, власник ове новосадске компаније, направио је производ  који предузећима штеди новац и повећава приносе за 10 одсто. Идеја је настала из потребе да реши проблем наводњавања у свом засаду лешника док студира и ради у Новом Саду, 150 километара од родног села.

„Након садње лешника тражио сам уређај који ће омогућити да се мониторинг и контрола наводњавања обављају даљински. Увидевши да на тржишту постоји потенцијал за уређајима за паметно наводњавање, са цимером сам направио прототип уређаја који и данас ради у засаду“, прича Лазар.

Фирму су основали  2018. године када су увидели да производ има не само локални већ и глобални потенцијал. Више од 90 одсто корисника њиховог производа су произвођачи воћа, пре свега боровнице, лешника и јабука, али и повртари. Током ове године њихове системе користе и произвођачи кукуруза. У Србији сарађују са највећим произвођачима хране, али и мањим газдинствима, малим и средњим предузећима.

„У Србији преко 60 компанија користи наш систем. Присутни смо и на тржиштима  Босне и Херцеговине и Хрватске. У преговорима смо и са компанијама из Шпаније, Италије и неколико земаља са Афричког континента“, додаје он.

Управо у овој фази ширења пословања било им је потребно додатно знање и смернице које су добили кроз програм ScaleUP4EU Привредне коморе Србије.

„Scaleup4EU програм Привредне коморе Србије омогућио нам је рад са менторима и могућност учешћа на веома корисним предавњима која су ми помогла да разумем шта инвеститори траже од стартапа као што је наш“, објашњава Лазар.

Иновација штеди воду и чува биљке. Има алгоритам који уз кључне параметре за развој биљке даје дневне препоруке за наводњавање. На овај начин омогућава се уштеда воде по хектару која је довољна за годишње снабдевање два просечна европска домаћинства. Прате се и pH и EC вредности, а сензори и технологија омогућују и процес фертигације – односно истовременог дозирања воде и ђубрива.

Извор: www.pks.rs

Слична вест

Делегација Управе на Фестивалу фолклора Савеза српских друштава Словеније

Делегација Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону присуствовала је 21. фестивалу фолклорних …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре