Интернет видео портал СРБТЕЛ

Бројна су удружења и организације нашег народа у Републици Северној Македонији. Интернет видео портал СРБТЕЛ се издваја по свом концепту рада и својој мисији.  Зато данас представљамо СРБТЕЛ, јер сматрамо да је неопходно да подигнемо свет матице о значају наших удружења, организација и медија у региону и дијаспори.  

Интернет видео портал СРБТЕЛ можете постити на адреси www.srbtel.mk

Када је основан СРБТЕЛ?

Уз подршку Министарства културе Републике Србије, 2016. године покренули смо интернет видео портал СРБТЕЛ који је замишњен као некомерцијална, мала интернет телевизија намењена пре свега Србима у Севорној Македонији са циљем бољег информисања , промоције актуелних догађаја, културних вредности, језика и активности српске заједнице, у земљи и матици.

Садржаји су путем интернета практично доступни свима и на одређен начин су директан линк са осталим српским медијима у Србији и дијаспори.

Која је мисија СРБТЕЛ -а?

Општи је утисак да матица нема комплетну слику о Србима у Републици Северној Македонији. До сада није постојала архива видео записа споменика културе (цркве, гробља, спомен костурнице), српских образовних, културних и спортских манифестација, и села у којима живи велики проценат српског становништва. На нашем порталу могу се видети професионални видео снимци најзначајних споменика културе из српске историје, а који се налазе на територији данашње Северне Македоније, као што су: Цркве Св. Ђорђе у Старом Нагодичану, Храм Славе у Скопљу, Св. Никита , најстарија цркава на Скопској Црној гори задужбина крља Милутина, Црква Св. Спас у Кучевишту, Св. Никола у Љуботену, Спомен костурнице Зебрњак, Удово, костурница на Кајмачалану, у Кривој Паланци, спомен капела Доње Карасларе, Српско војничко гробље у Битољу…

Снимљене су и све манифестације Срба које се сваке године организују попут Светосавских свечаности, Видовдана, годишњица пробоја Солунског фронта, Дана државности Србије- Сретење, годишњице Кумановске битке, Брегалничке битке, битке на Кајмакчалану…

Снимљене су репортаже из средина у којима живи претежно српско становништво као и све школе у којима се изводи настава на српском језику.

У току је снимање видео портрета „Маја скопска прича“ у којима ће бити забележане животне приче истакнутих Срба, који су свој животни и радни век провели у Скопљу и оставили дубог траг у својој професији.

Сва ова снимања реализована су уз подршку Министарства културе Србије. Осим садржаја, део финансиских средстава искоришћен је и за јачање техничких и кадровских капацитета, као и за редизајнирање сајта.

СРБТЕЛ је до сада снимио, монтирао и објавио преко 300 видео прилога, који бележе велику гледаност. Наши прилози и извештаји са лица места објављивани су у емисијама „Србија на вези” на РТС-у а према званичној интернет статистици канала, сајт је посетило преко 200.000 посетилаца углавном из Републике Србије и Републике Северне Македоније, али и из земаља региона. Фејсбук страница Србтела има oкo 3.000 пријатеља којима је то већ постало место сусрета и размене мишљења преко коментара, али и место где очекују да се информишу о свим датумима и догађајима везаних за српску етничку заједницу. Такве информације углавном нису интересантне за медије на македонском језику.

С обзиром да у недостатку дописне мреже, нема српских медија које би сликом забележиле актуелне догађаје или реакције и активности припадника српске заједнице.Ово је прилика за повезивање и сарадњу земљака из региона и света, који су до сада сарађивали углавном преко личних контаката. Преко портала се има директан увид актуелних дешавања везаних за српску етничку зајеницу. Започели смо, волонтерски, са теренским видео снимањима српских споменика на територији Македоније, као и са снимањем прилога из области културе и спорта о активностима успешних појединаца српске националности… Практично једини професионални видео снимци из Македоније су забележи камером Србтела и оставили траг о животу Срба на овим просторима.

На овај начин смо желели да са временом постанемо нека врста дописништва из Македоније, свим заинтересованим електронским медијима у Србији и региону, али и да забележимо догађаје специфичне за српску заједницу која овде живи и оставимо траг о њиховим активностима. Својим садржајима Видео инфо веб Србтел обогаћује медијски простор на српском језику у Северној Македонији и доприноси очувању српског језика на овим просторима, промовише значајне пројекте српских асоцијација у РМ , информише о образовању на српском језику и свим облицима сарадње између Србије и Македоније.

Предност овог портала је што се сви снимљени видео материјали путем интернета ,могу видети у целом свету. Да би се постигли већи резултати, и већа посећеност неопходно је квалитетом и квантитетом привући нове посетиоце али и правна лица која би желела да се уклуче у наш рад.

У којој мери су институције из матице подржале рад СРБТЕЛ-а?

С обзиром да Србтел није комерцијални медији, без подршке матице је немогуће реализовати и одржавати један овакав пројекат. До сада је, на обострано задовољство 80 процената садржаја реализовано уз подршку ресорних Министарстава из Србије (Министарство културе и информисања и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону) што је транспарентно истакнуто и на нашем сајту.

Аутор: Иван Илић

Слична вест

Академија Светог Саве у Чикагу

У Чикагу 2001. године основна је Академија Светог Саве, као православно-хришћанско партнерство између Српске и …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре