У фокусу
eGradjanin
Фото: www.dijaspora.gov.rs

Издавање параметара за електронску идентификацију

Од 1. фебруара 2023. године, дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије почела су да издају параметре за електронску идентификацију.

Држављани Републике Србије на боравку у иностранству могу да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву у којем, на основу важећег идентификационог документа Републике Србије (пасоша или личне карте), могу да добију параметре и QR код за инсталирање и активацију мобилне апликације ConsentID. Параметри и QR код се издају без наплате.

Апликација ConsentID служи кориснику да на сигуран и поуздан начин потврди свој идентитет преко портала за електронску идентификацију, односно да се пријави на портал еУправе. Након креирања налога на порталу еУправе и активације апликације ConsentID, држављани Републике Србије постају еГрађани.  На тај начин, добијају могућност да, путем мобилног телефона или таблета, електронски измире порез на имовину, поднесу захтев за издавање извода из матичних књига и добију га бесплатно у електронском облику, потпишу документ потписом у клауду, дају сагласност за издавање пасоша малолетном детету, као и да користе све друге услуге које пружа портал еУправе.

Параметре за електронску идентификацију могу да добију и страни држављани који имају стално настањење или привремени боравак у Републици Србији.

Више информација, као и листу дипломатско-конзуларних представништава, можете наћи на порталу еКонзулат.

Фото: dijaspora.gov.rs

Изовр: www.dijaspora.gov.rs

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре