У фокусу
Фото: Емилија Јовановић

Јапан и Србија имају важну пословну сарадњу

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић састала се данас са новим амбасадором Јапана у Републици Србији Акиром Имамуром са којим је разговарала о заједничким пројектима у области енергетике и заштите животне средине.

Министарка Ђедовић пожелела је амбасадору Имамури добродошлицу и пријатан боравак у Републици Србији, захвалила се Јапану на подршци коју пружа Србији у 140 година дугој историји билатералних односа и истакла да верује у успешан наставак сарадње две земље.

„Енергетика заузима важно место у сарадњи наше две земље, посебно кад говоримо о изградњи постројења за одсумпоравање у термоелектранама „Никола Тесла“ А и Б, пројекту који ће умногоме допринети умањењу утицаја овог постројења на животну средину и квалитет ваздуха. Захвални смо јапанској влади и агенцији за међународну сарадњу (JICA) на финансијској и експертској подршци и надамо се да ће енергетски сектор бити једна од најважнијих области у којим ћемо продубљивати нашу сарадњу, о чему ћемо ускоро разговарати у Токију током наше планиране посете“, рекла је Ђедовић.

Она је истакла да је Јапан је један од највећих билатералних донатора Србије и да су односи две земље интензивирани након историјске посете некадашњег премијера Шинза Абеа 2018. године Београду, као и да су од тада кроз Иницијативу за Западни Балкан реализоване значајне јапанске инвестиције у Србији. Министарка Ђедовић је навела да постоји потенцијал за даље унапређење економске сарадње у процесу енергетске транзиције, где су јапанске компаније већ исказале интересовање за сарадњу на развоју енергетске инфраструктуре, као и у сектору обновљивих извора енергије.

Фото: Емилија Јовановић

Амбасадор Имамура указао је на вишегодишње квалитетне односе две земље и истакао спремност Јапана да пренесе знање и искуство Србији у енергетској транзицији и заштити животне средине.

Он је рекао да је планирана посета министарке Ђедовић Јапану веома важна јер ће подстаћи сарадњу две земље у области енергетике и помоћи препознавању нових могућности за сарадњу.

На састанку је истакнуто да је Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA) заинтересована за сарадњу на пројекту изградње РХЕ Бистрица и да се уз припрему студије о утицају на животну средину, студије оправданости и пројектовање разговара и о могућностима финансирања овог за домаћи енергетски сектор капиталног пројекта.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре