У фокусу
Фото: Раде Беговић

Милићевић: Наша снага лежи у јединству и заједништву

Министар задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић данас је у месту Прибој у Републици Српској отворио традиционалну манифестацију „Дани дијаспоре“, која се одржава од 23. до 30 јула.

На почетку обраћања министар је позвао окупљени народ да минутом ћутања ода почаст Србима из села Старо Грацко код Липљана који су мучки побијени на данашњи дан 1999, и то док су жели своје њиве, а за чије убиство нико од шиптарских терориста није одговарао.

Фото: Раде Беговић

– Посебна ми је част што сам данас овде са вама подно Мајевице, у Прибоју, у Лопарама, у Републици Српској, како бисмо заједно прославили „Дане дијаспоре” – манифестацију која нас подсећа на снагу веза које нас спајају без обзира где живели, као и нав ажност сарадње између Србије и Републике Српске. Кроз историју, српски народ се развејавао широм света, проносећи своју културу, традицију и српски дух на најудаљеније континенте. Многи су напустили своје домове у потрази за бољим животом, али не заборављајући никада своје корене. Ми смо један исти српски народ, спојен не само заједничком историјом и језиком, већ и нераскидивом везом у срцима – поручио је министар Милићевић. Он је посебно истакао улогу Српске православне цркве која обједињује и окупља нашу дијаспору широм света.

Фото: Раде Беговић

– И ова манифестација, „Дани дијаспоре”, пружа нам прилику да оснажимо сарадњу између Србије и Републике Српске које су кроз сарадњу наших председника, као и две Владе, јаче него икад. Наша сарадња је кључна за очување и јачање српског идентитета, заштите нашег културног наслеђа и промоцију наших вредности широм света. Наша снага лежи у јединству и заједништву. Заједно можемо остварити многе циљеве и превазићи изазове с којима се сусрећемо – нагласио је министар Милићевић уз поруку да је река Дрина „кичма која нас спаја, а не граница која нас раздваја“.

Фото: Раде Беговић

Организатор манифестације „Дани дијаспоре“ је Удружење Мајевичана у Швајцарској у сарадњи са општином Лопаре. Манифестација траје осам дана, а укључује културно-уметничка дешавања, спортска надметања, књижевне вечери али и пословни форум матице и дијаспоре. Поред министра Милићевића на отварању су говорили и начелник општине Лопаре Радо Савић, као и представници удружења дијаспоре Стојан Стевановић и Владо Антић који су и организатори овог свенародног скупа.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре