У фокусу
ministar milicevic sa Milenom Turk, predsednicom opstine Trstenik 1 foto Rade Begovic
Фото: Раде Беговић

Министарство покреће низ иницијатива и пројеката, како би дијаспору приближило матици

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић посетио је данас општину Трстеник. Министар је председницу Општине Милену Турк и њеног помоћника Радомира Милуновића упознао са пројектима министарства који се тичу сарадње државе, дијаспоре и локалне самоуправе.

„Држава Србија, председник Републике и Влада Републике Србије, свесни потенцијала које има наша дијаспора, али и проблема са којима се наши људи у расејању свакодневно срећу, задужили су министарство на чијем сам челу да покренемо низ иницијатива и пројеката како бисмо дијаспору приближили матици, саслушали њихове предлоге и сугестије и заједно радили на изради неке будуће дугорочне стратегије односа. У све ове пројекте важно је да укључимо и локалну самоуправу, јер свака локална самоуправа у Србији има своју дијаспору, зна шта су њене потребе, а са својим добрим инвестиционим пројектима може да привуче наше људе из дијаспоре да се врате, уложе новац и покрену послове који ће и њима омогућити успешан бизнис али и помоћи развоју свог родног краја“, истакао је министар Милићевић.

Фото: Раде Беговић

Трстеник је једна од општина у Србији која има одличне привредне потенцијале, посебно сада када се завршава најмодернији ауто-пут у Европи, Моравски коридор, који ће скратити путовање до Београда за више од 40 минута. Овај први комплетно дигитализовани пут ће знатно допринети новим инвестицијама, запошљавању и знатном повећању стандарда живота становника овог дела Србије. И то је управо оно што наше људе из дијаспоре може привући да инвестирају у овај крај, сагласио се министар са саговорницима из Општине.

Министар је најавио велики сабор дијаспоре почетком јула у Београду, на коме ће се утицајни људи из дијаспоре умрежити и додатно везати за своју матицу. Такође, министар је позвао Трстеник да учествује у организацији  летњих кампова за децу из дијаспоре. План је да током јула и августа месеца у тематским камповима у 20 градова широм Србије борави више од 15.000 малишана из дијаспоре.

Фото: Раде Беговић

Министар је са домаћинима обишао и Дом ученика у Трстенику који је саграђен и опремљен по најсавреминијим стандардима, а у коме је планирано да буду смештени учесници једног од летњих кампова.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре