У фокусу
Фото: Зоран Петровић/НИТРА

Отворен је Иновациони форум Србија-Француска: иновирај за планету! Играј зелено!

Иновациони форум Србија-Француска: иновирај за планету! Играј зелено! служи као доказ моћи партнерства и сарадње у унапређивању технолошких достигнућа и економског раста, али и просперитета нашег друштва у целини, изјавила је данас на отварању министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

Она је на Иновационом форуму Србија-Француска: иновирај за планету, играј зелено, који се одржава у Палати Србија нагласила да окупљајући истраживаче, предузетнике и лидере индустрије из Србије и Француске, стварамо жив екосистем у коме цветају идеје и успостављају се партнерства.

„Тако настају и иновативна решења за глобалне изазове, која се рађају  на основу знања и игре сазнањима наших најсјајнијих умова“, нагласила је она.

Трећи српско-француски иновациони форум је окупио представнике академске заједнице и научних института из обе земље, затим приватног сектора и стартап заједница Србије и Француске, њих око 350.

Др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација / Фото: Зоран Петровић/НИТРА

„Овде су и студенти из Крагујевца који су на Хакатону, односно такмичењу добили прву награду за решење у вези са рециклирањем и паметним коришћењем кишнице. То је леп пример и надам се да ће њихов производ завршити и на тржишту и тако допринети да воду која пада рециклирамо и користимо на разне начине“ истакла је министарка.

Према њеним речима основна тема форума јесте како да се изборимо са једним од највећих изазова са којима се сада суочавамо, а то је како да будућим генерацијама планету земљу оставимо у бољем стању него што смо је затекли.

„Излаз је у зеленим решењима а за то су нам неопходне добре иновације“, оценила је она.

Иновациони форум Србија-Француска представља јединствену прилику да се окупимо и разменимо идеје, истражимо нове партнерства и унапредимо иновативна решења за неке од највећих изазова нашег времена, рекао је посебни саветник министра за науку, технолошки развој и иновације Јован Милић.

Јован Милић, посебни саветник министра за науку, технолошки развој и иновације / Фото: Зоран Петровић/НИТРА

Додао је да док се ступа на пут истраживања и откривања нових сазнања, не сме се заборавити трајно пријатељство између Србије и Француске које представља везу која се протеже кроз векове и наставља да јача сваког дана.

„Зато, искористимо овај форум као прилику да учимо једни од других, стварамо нова пријатељства и долазимо до сјајних идеја. Заједно, можемо да изградимо светлију будућност за све“, нагласио је он.

Организовањем иновационих форума са Србијом, а први је био одржан у Музеју науке и технике, одајемо почаст успесима Србије у областима науке и индустрије, рекао је данас амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар.

Њ.Е. амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар / Фото: Зоран Петровић/НИТРА

Он је на отварању Иновационог форума Србија-Француска: иновирај за планету, играј зелено, који се одржава у Палати Србија истакао да се на овај начин развијају партнерства у постизању заједничких приоритета наше две земље, од енергије и биотехнологије, па до вештачке интелигенције.

Навео је да је данашњи форум осмишљен да помогне двема земљама да наставе своје велике традиције у области иновација, које трају од Паскала, Тесле, Кири.

„Можда сте синоћ приметили видео на Кули Београд и неки се можда питају засто је баш Паскал приказан на њему. Паскал није био само филозоф, већ и велики математичар, физичар и први научник и предузетник, изумитељ паскалине, претече данашњих суперкомпјутера. Он је осмислио и мрежу јавног превоза у Паризу, базирану на рециклираном отпаду“, рекао је Кошар.

„Пре три године желели смо да појачамо интеракције између студената и истраживача али и да подстакнемо сарадњу између српских и француских стејкхолдера, као и да упознамо компаније“, закључио је он. Форум организују Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Амбасада Француске у Београду у сарадњи са Фондацијом Темпус, Француским институтом и French tech Београд.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре