Фото: www.domacinskakuca.rs

Пчелар из Јарковца на Сајму у Немачкој

Нигде се не једе више меда него у Немачкој. То резултира годишњим прометом од преко сто милиона евра. Али тржиште је тешко. Док малобројни комерцијални пчелари тешко могу да живе од злата слатког пчела.

У немачком граду Messe Friedrichshafen, одржава се тродневни сајам пчеларста, од 29. до 31. октобра. На сајму учествује и Златомир Томић, из Јарковца.

Све је почело давне 1961. године када је глава породице, Владимир Томић из Јарковца скинуо рој пчела са гране и тако кренуо, испоставиће се, успешан посао. Kада је он преминуо, 2007. године, породица је одлучила да настави традицију, али и да развије посао.

– Наследили смо 400 пчелињих друштава, а сада их имамо око 650. Бавимо се и производњом хране за пчеле – погача и сирупа, као и сатних основа, те откупом и велепродајом пчела, пчелињег воска и меда – каже Владимиров син, Златомир Томић.

Томићи се и чланством у институцијама залажу за развој и унапређење пчеларства. Златомир је председник Пчеларског друштва Општине Сечањ, члан Извршног одбора Савеза пчеларских организација Србије, као представник Баната. Члан је и радне групе за пчеларство у Привредној комори Војводине. Говорећи о највећим проблемима и изазовима пчеларења, истиче појаву фалсификованог меда.

„Дошао сам овде са колегом из Хрватске, јер желимо да видимо како то други раде. Увек се може нешто ново научити и видети. За себе могу рећи да сам успешан пчелар, али сваког дана може нешто ново да се научи и види. Надам се да ће ово бити једно велико искуство, и да ћу своје знање што сам стекао овде пренети својим колегама у Србији“, рекао нам је Златомир.

Форо: www.domacinskakuca.rs

Извор: www.domacinskakuca.rs

Слична вест

Гујон: Ускоро лепе вести за све љубитеље фолклора у Србији и региону

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре