cover-duciceve-veceri
Фото: www.atvbl.com

Почеле 54. „Дучићеве вечери поезије“: Дучић као параметар цјелокупне српске књижевности

Научно-књижевним скупом „Пјеснички дијалог с Дучићем“, у организацији Матице српске из Новог Сада, вечерас су у Kултурном центру почеле 54. „Дучићеве вечери поезије“, традиционална манифестација која се приређује у част великог српског пјесника Јована Дучића.

Пјеснике, књижевнике и научнике пригодном бесједом поздравио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је истакао да су Требиње и Херцеговина њихова губернија, гђе се вијековима пјесничка ријеч спретно рађала и дубоко поштовала.

„Посебно поздрављам професора Драгана Станића, предсједника Матице српске, најстарије културне институције код Срба, која, ево, приређује посебан програм у „Дучићеве вечери поезије“, то значи да смо успјели да повежемо и обновимо наш духовни простор, а границе које су исцртале и најмоћније земље свијета, као да не постоје. То само може култура“, навео је Ћурић.

Ћурић је истакао да Требиње има специфичну перцепцију културе, захваљујући највише великом пјеснику Јовану Дучићу.

„Наравно, не мислим само на његову поезију, него, прије свега, на Дучићев утицај на културно обликовање нашег града. Од њега је желио створити и љепше и господственије Требиње. На срећу, његово фиктивно и стварно Требиње, временом су се приближили. Идеје су постајале стварност. Зато смо поносни на готово пет и по деценија пјесничких и научних саборовања, овђе, подно Леотара“, рекао је Ћурић.

Градоначелник Требиња је рекао да ни након толико времена, „Дучићеве вечери поезије“ немају проблем усиљености и монотоније, иако привидно говоре о истој теми, о пјесми и пјесницима, те да овом манифестацијом град јача своје духовне и материјалне потенцијале.

Предсједник Матице српске Драган Станић рекао је новинарима да је прослављати име и ђело Јована Дучића, организовати нова читања, преиспитивати колико је оно што је Дучић урадио инспиративно, природни задатак који треба да обављају сви они којима је стало до српске културе, посебно до оних вриједности које је стварао сам Дучић.

Он сматра да овакав дијалог мора да се води на цијелом српском културном простору.

Станић је истакао да се све истинске вриједности српске културе морају заједнички његовати, те да се без обзира гђе је настала мора имати јединствен концепт српске културе, јер ће једино то српски народ спасити од осипања.

„Пјесник Јован Дучић је један од параметара цјелокупне српске књижевности“, рекао је Станић.

О књижевном опусу великог Дучића говорио је проф Јован Делић, а своје стихове казивали су Мирослав Алексић, Гордана Ђилас, Благоје Баковић, Драган Хамовић, магистар Растко Лончар и Иван Негришорац

Мирослав Алексић, пјесник из Новог Сада и помоћник управника Библиотеке Матице српске је истакао да је учешће на оваквом скупу за њега значајно, али и због тога што је поријеклом из крајева из којих је и Јован Дучић

Због епидемиолошке ситуације „Дучићеве вечери поезије“ биће настављене 29. октобра, када ће у Музеју Херцеговине од 20.00 часова, бити отворена изложба слика Мирка Kујачића, поводом рођења великог пјесника.

Манифестација ће бити завршена у понеђељак, 15. новембра, концертом ученика и професора Музичке школе под називом „Пјесмом Дучићу“, у Kултурном центру са почетком у 20.00 часова.

Покровитељ „Дучићевих вечери поезије“ је Град Требиње.

Јован Дучић рођен је 15. фебруара 1874. године у Требињу.

Извор/Фото: www.atvbl.com

Слична вест

Citajmo zajedno Trebinje

„Читајмо заједно“: Промоција ћирилице у Требињу

У Културном центру Требиње 16.02.2023. године је отворена изложба изабраних графичких рјешења кампање „Читајмо заједно“ …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре