Пословна мисија Краснодарског краја у Србији

Фонд за развој Краснодарског краја, уз подршку Трговинског представништва Руске Федерације у Републици Србији и Центра за подршку извозу Краснодарског краја, организоваће пословну мисију „Сусрет партнера“ у Србији од 19. до 23. септембра 2022. године.

Руски привредници представиће своје компаније, производе и услуге српском тржишту, али и инвестиционе пројекте са којима желе да наступе у Србији. Пословна мисија треба да допринесе развоју трговинских, економских и културних веза, привлачењу инвестиција и промоцији регионалног бренда „Made in Kuban”.

Генерални директор Фонда за развој Краснодарског краја Илија Шакалов упутио нас је шта све обухвата пословна мисија „Сусрет партнера“ у Србији.

„Пословна мисија обухватиће учешће на форуму „Сусрет партнера“ у Привредној комори Србије, посете српским агроиндустријским предузећима, B2B састанке привредног сектора, као и састанак представника Краснодарског краја са градоначелником и председником Скупштине града Новог Сада. С обзиром на то да Србија и Русија имају јединствен међудржавни споразум, којим се практично укидају извозне царине, ово је одлична прилика за изградњу извозног потенцијала и излазак на међународно тржиште промовисањем квалитетних кубанских производа“, рекао је Шакалов.

Илија Шакалов, директор Фонда за развој Краснодарског краја / фото: rus.team

Експерт за српско-руске односе Бошко Васиљевић рекао је да су инвестиције и трговинско-економска сарадња један од услова за развој билатералних односа.

„У условима економских санкција западног света према Русији, неопходно је даље оснаживати и продубљивати сарадњу између наша два братска народа, привлачење руских инвестиција, али и извозом српских производа на руско тржиште. Спољнотрговинска размена између Русије и Србије 2021. године износила је око 2,8 милијарди долара, што је раст од 13,1% у односу на 2020. годину, то је показатељ да постоји простор за даљи развој спољнотрговинске размене између наше две државе“, рекао је Васиљевић .

Бошко Васиљевић / фото: видео исечак Ново Јутро, ТВ Пинк

Директор Центра за подршку извозу Краснодарског краја Роман Воротников поручио је да је у контексту строгих санкција и разних ограничења Руској Федерацији, учешће у иностраним пословним мисијама руских компанија у пријатељским земљама представља јединствену прилику за успостављање трговинско-економских односа.

Председник Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ Иван Илић истакао је да је једна од улога наше дијаспоре у Русији да гради мостове сарадње, да буде нит која спаја.

„Неразвијена подручја у Србији управо су места у које треба улагати и привлачити директне стране инвестиције. Ако желимо да се изборимо са вишедеценијским проблемом, одласка становништва из села у веће градове и иностранство, неопходно је да створимо услове који ће им пружити могућност да нормално живе и раде у својој средини. Зато, поред пољопривреде, туризма и образовања, посебну пажњу у развоју српско-руских односа треба да посветимо размени и развоју нових технологија, али и заједничком наступу на трећа тржишта. Наша позиција треба да се огледа у јачању присуства на тржиштима земаља Покрета несврстаних, да покушамо да премостимо јаз између истока и запада. Оснивањем Покрета несврстаних показали смо способност да самостално креирамо будућност у складу са сопственим интересима упркос турбулентним временима у којима смо се тада налазили, данас исте околности стоје пред нама“, изјавио је Илић.

Иван Илић, председник Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ / фото: УНС

Слична вест

Гујон: Ускоро лепе вести за све љубитеље фолклора у Србији и региону

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре