Фото: Vajdasági RTV

Празник Сретења прослављен и у Будимпешти

Прославу у Будимпешти организовала је Самоуправа Срба у Мађарској, Српски институт и Српски културни клуб.

Традиционална академија за Сретење одржана је на сцени Српског позоришта у Мађарској, а започела је химном у извођењу женског хора Српског образовног центра „Никола Тесла“ под руководством професорице Оливере Младеновић Минишић.

Ове године традиционалну Сретењску награду добио је Борис Стојковски, историчар и ванредни професор на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Награда му је додељена за допринос јачању веза Срба у Мађарској са Србијом, као земљом матицом.

„Ово је признање, али и обавеза за даљи рад и сарадњу. Ово заиста много значи, јер прослављамо Сретењски Устав. Присећамо се Димитрија Давидовића, који се овде у Будимпешти први пут оженио, овде је живео и радио. Овде смо у Српском позоришту, којем је Јоаким Вујић био отац, који је опет знак повезивања Срба који живе на обе обале Саве и Дунава. Дан Сретења је дан који нас све окупља. Управо зато је огромна част што сам добио ово признање“ рекао је Борис Стојковски, историчар, ванредни професор на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.

Извор: www.pannonrtv.com

Слична вест

Делегација Управе на Фестивалу фолклора Савеза српских друштава Словеније

Делегација Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону присуствовала је 21. фестивалу фолклорних …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре