У фокусу
Фото: ПР Просвјета Аустрија

Представа „Шта то беше љубав?“ први пут у Грацу у организацији Просвјете

У суботу, 11. марта 2023. године, по први пут у Грацу, на одушевљење публике, одржана је позоришна представа “Шта то беше љубав?”. Представу су извели глумци Бечког театра младих, који је део бечке Просвјете. Публика је на сваку изговорену реченицу одреаговала овацијама и са одушевљењем испратила трагикомичне ликове у представи.

Представа је организована од стране чланова Просвјете Аустрија, са бечке стране иницијативу је покренула редитељка Весна Шпирић, док је велики део организације преузела Марија Ђокић из Граца, координатор Просвјетине школе српског језика у Грацу.

„Представа је била одлична! Публика у Грацу је жељно ишчекивала оваква културна дешавања, којих је у овом граду, у односу на Беч, несумњиво мање. Својим одушевљењем током, а потом и овацијама на крају представе јасно су показали колико им се перформанс допао. Свако од нас је могао да се пронађе у неком од ликова. Осим што су нас забавили истовремено су нас натерали да размислимо о многим друштвеним проблемима и питањима везаним за међуљудске односе. Са нестрпљењем очекујемо глумачку екипу из Беча да нас поново обрадује и развесели својим наступом.”, изјавила је Марија Ђокић.

„Шта то беше љубав” је трагикомедија која представља критику друштва, нездравих веза и мушко-женских односа, у којој ликови на комичан начин приказују мане појединца и друштва.  Сценарио је настао као комбинација текстова из различитих комедија, Душана Ковачевића, Душка Радовића, али и текстова који су написали Жан Ануј, Молијер, Ник Загоне и др. Тако су редитељи Весна Шпирић и Никола Деспотовић, адаптацијом познатих текстова, добили потпуно нову перцепцију и нову причу.

Фото: ПР Просвјета Аустрија

„Драго ми је што смо успели да дотакнемо срца људи у Грацу који су вапили за представама на матерњем језику, јер су до сада веома ретко извођене. Надам се да ће ова представа покренути низ културних дешавања овог типа у овом љупком граду”, истакла је Весна Шпирић, редитељка и глумица у представи.

У представи су играли, осим режисера Весне Шпирић и Николе Деспотовића, Кристина Ђенђиновић, Никола Прерад, Веселин Рафаиловић, Марија Живановић, Јелена Лејић и Дејан Кнежевић. Кристина је била одушевљена начином на који је тамошња публика прихватила глумце:

„Дочек и енергија публике у Грацу надмашила је наша очекивања! Ово је било треће изводјење представе “Шта то беше љубав”, али прво ван Беча. Драго ми је да смо првенствено наишли на велико интересовање, затим успјели да напунимо салу и на крају добијемо дивне коментаре, громогласан смијех и огроман аплауз. Надам се да је ово прва у низу представа у Грацу, и да ћемо ускоро опет имати прилику да будемо дио атмосфере коју нам је приредила публика у овом дивном граду”, изјавила је Кристина Ђенђиновић.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре