У фокусу
Фото: приватна архива

Први послератни вртић у Бискупијској општини код Кинина

До краја текуће године најмлађи припадници Бискупијске општине, добиће вртић за игру боравак и едукацију по свим педагошким стандардима.  Ово је први вртић који је након последњег рата отворен у једној Далматинској општини са већинским српским становништвом. Изградња и отварање вртића подржана је инвестицијама Покрајинске владе у износу од 1,8 милиона динара, преко Фонда за избегла расељена лица и сарадњу са Србима у Региону.

Директор Фонда душко Ђутило потписао је уговор о финансирању  и опремању дечијег вртића са Епископом Далматинским Никодимом, начелником општине Бискупија Миланом Ђурђевићем и председницом удружења „Жене косовске долине“ Радмилом Берић, и овом приликом се захвалио Народној посланици Сањи Лакић на иницијативи и сарадњи на овом племенитом пројекту. Потписивању је присуствовала и Саборска заступница Ања Шимпрага.

Дечији вртић у Бискупији заједничка је иницијатива и пројекат Епархије далматинске, која је за потребе овог објекта Општини уступила црквено земљиште, затим цивилног и јавног сектора који су, заједничким снагама, учествовали у обнављању и адаптацији вртића. Током јесени очекује се завршетак унутрашњих радова у објекту, а у току истих биће спроведена набавка неопходне опреме за коју је потписан уговор о финансирању, па се очекује да ће већ до краја текуће године вртић бити у потпуности завршен. По завршетку радова вртић ће бити оспособљен за рад и окупиће малишане и из суседних места, Полаче, Цвиљана и Цетине која припадају граду Книну.   

Његово преосвештенство Епископ далматински Никодим, поздравио је ову иницијативу и захвалио гостима на исказаној бризи о деци.

– Многи, који нису најбоље упућени у овдашње прилике, често остану изненађени када им кажем да само у Книну имамо око три стотине деце која похађају православну веронауку. За нас је то показатељ да има будућности, да нас има и да ће нас бити овде, јер тај број није тренутан већ континуитет који имамо готово две деценије уназад. Захвалан сам свима на помоћи, не само везано за овај вртић већ и за све оно што радите на подручју наше Епархије, јер нам је то уједно и показатељ да нисмо заборављени – рекао је, између осталог епископ Никодим.

Душко Ћутило и Сања Лакић у Хрватској

Директор Фонда рекао је да је веома срећан због реализације овог пројекта и том приликом истакао да је ово један од многобројних пројеката  које је Фонд подржао под покровитељством Покрајинске владе

– Наш фонд је средствима покрајинске Владе обезбедио 1,8 милиона динара за ове намене, и драго нам је да смо били у могућности да тим средствима помогнемо решавање овако једне важне ствари као што је дечији вртић у Бискупији. Надам се да ћемо у скоријој будућности доћи поново и да ћемо поново бити у прилици да неке важне пројекте заједно реализујемо на добробит наше заједнице – рекао је директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

Пристигла средства која је Фонд донирао, убрзаће процес завршних радова на новоизграђеном објекту, при чему ће до краја текуће године малишани Бискупијске општине имати простор у којем ће моћи да се друже, уче, развијају и стасавају у вредне и марљиве прваке.

Аутор: Иван Илић
Фото:
Приватна архива

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре