Фото: Срби за Србе

Срби за Србе – „Који и мала добра чини, он ће и велика кад могне.ˮ

Свети оци су рекли: „Наше је само оно што дамо другима.“ Ово су речи које окупљају младе, национално задојене и свесне Србе широм света расположене да својим хуманитарним ангажманом у било ком виду и износу помогну оне којима је помоћ преко потребна.

Од када постоји организација “Срби за Србе”?

Хуманитарна организација Срби за Србе постоји од краја 2005. године с циљем пружања помоћи социјално угроженим породицама са више деце широм Балкана. Посебан акценат јесте на породицама на Косову и Метохији, у Крајини, Федерацији БиХ, Северној Македонији, деловима Рашке области и још неким крајевима где је угрожен опстанак српског народа и где излазимо у сусрет и породицама са мањим бројем деце. Организација се временом ширила, па данас има десет регистрованих огранака у свету, окупља више од 50.000 донатора и сваке године значајно помогне по више од 200 породица. У току је формирање огранка организације и у Аустралији.

На којим темељима је настала?

Организација је настала на принципима саборности, братољубља и потпуне транспарентности. Циљ нам је подизање свести српског народа о важности међусобног организовања.

Фото: Срби за Србе

По ком принципу функционише?

На почетку сваке године трудимо се да обиђемо што више нових породицама о којима најпре припремамо извештаје које објављујемо путем нашег сајта и друштвених мрежа, а онда се трудимо и да им обезбедимо неопходну помоћ. Помоћ се огледа у изградњи, доградњи, санацији и куповини кућа, набавци грађевинског материјала, машина за рад, пољопривредне механизације, пластеника, животиња за узгој, намештаја, беле технике итд. Повремено подржавамо и пројекте од значаја за читаву заједницу у неком крају попут нпр. недавно покренутог фабричког погона за прераду воћа и производњу сокова на имању манастира Грачаница. Средства прикупљамо на разне начине, а главни су редовне месечне донације, кампање на друштвеним мрежама, организовање великог броја разноврсних хуманитарних догађаја, ширење мреже донаторских кутија и продаја ствари из СЗС продавнице.

Колико је данас тешко бавити се хуманитарним радом и остварити поверење међу људима добре воље услед бројних махинација које су се дешавале?

Изградња поверења је дугорочан процес у којем ми истрајавамо већ више од 16 година. Често се суочавамо са предрасудама на основу којих су сви који се баве хуманитарним радом људи нечасних мотива. Томе су доприносиле бројне махинације у прошлости, али којих, нажалост, има и данас. Постоје чак и читаве организације које манипулишу поверењем добрих људи и тиме додатно урушавају већ ниско поверење, због чега многе добре организације не могу да дођу до свог пуног изражаја. Ми смо поносни што се већ толике године за нас никада нису везивале такве приче, а разлог је врло прост – све у нашем раду је јавно проверљиво. Ипак, увек позивамо људе на здраву дозу опреза при поверавању свог новца било коме, па и нама. Најпре се треба добро упутити јер никако није добро опећи се једном, два или три пута, а онда ширити како су сви хуманитарци лопови. Постоји огромна потреба за озбиљним хуманитарним организацијама, какве постоје и у бројним другим народима, па такве приче нису никоме на корист.

Фото: Срби за Србе

У чему се ХО СзС разликује од других организација сличног карактера?

Кључне одлике организације Срби за Србе јесу континуиран рад, пружање помоћи нашем народу где год он живео и, већ помињана, потпуна транспарентност. Транспарентност у погледу прикупљених, али и утрошених средстава. На нашем сајту су доступне листе свих донатора од настанка организације, извештаји о помогнутим породицама са фотографијама уручене помоћи и скенираним рачунима за сваки утрошен динар, табела протока новца кроз коју се лако могу испратити све финансијске трансакције, месечни и годишњи извештаји итд.

Имате ли податке колико је породица помогнуто до сада?

До сада смо успели да помогнемо више од 2.900 породица и скоро 15.000 деце, као и више од 100 установа и пројеката за заједнице.

На који начин људи могу да вам се прикључе?

Највећи број људи се укључује кроз организацију догађаја. До сада смо организовали и координисали више од 1.400 догађаја у бројним градовима и земљама широм света. Може се, наравно, помоћи и на разне друге начине, попут проналаска нових локација за донаторске кутије, повезивање са фирмама и медијима итд. Од огромна помоћи је и ширење лепе речи о организацији у кругу пријатеља и на интернету. Сви који желе додатно да се активирају могу нам се јавити путем мејла или друштвених мрежа где нас лако могу наћи пошто наше странице прати око 450.000 људи.

Добитници сте бројних одликовања и признања које додељују различите организције и институције широм света у којима постоје ваши огранци. Који бисте посебно истакли?

Најзначајнија признања нашем раду су Орден Светог Саве 2. реда који нам је доделила Српска православна црква, као и Орден Светих новомученика горњокарловачких Епархије горњокарловачке, Орден Крст милосрђа Републике Српске и Награда за Херојско дело Града Београда. А најдража признања су стотине дечијих цртежа и захвалница које красе зидове наших канцеларија и продавница у Србији и Републици Српској.

Фото: Срби за Србе

Који су циљеви за ову годину?

Поставили смо прилично амбициозне циљеве за ову годину. Циљ нам је да прикупимо бар 2.300.000 евра, да помогнемо више од 200 породица и да наставимо са даљим развијањем и јачањем инфраструктуре организације. Први месеци ове године показују да се крећемо у добром правцу, али биће нам потребна помоћ добрих људи како бисмо све остварили.

Коју бисте поруку послали људима добре воље када је хуманитарни рад у питању?

Хвала на прилици да наш рад представимо читаоцима вашег портала. Завршио бих овај интервју речима чувеног Марка Миљанова Поповића које смо ставили и на полеђину нашег извештаја за 2021. годину: „Који и мала добра чини, он ће и велика кад могне.ˮ

Одговоре на питања дао: Стефан Јечменица, члан Управног одбора ХО Срби за Србе и руководилац Сектора за маркетинг

Аутор: Сава Самарџић

Слична вест

Гујон: Ускоро лепе вести за све љубитеље фолклора у Србији и региону

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре