Sretenje dan drzavnosti
Фото: Министарство одбране

Србија слави Дан државности

Србија обележава Дан државности – у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и Сретење 1835. године, када је донет Сретењски устав. Дан државности биће обележен полагањем венаца и одавањем почасти на више локација, а традиционално и код споменика Вожду Kарађорђу у Орашцу. Председник Србије Александар Вучић присуствоваће у Kрагујевцу Сретењској академији.

Обележавање Дана државности

У Србији ће Дан државности бити обележен полагањем венаца и одавањем почасти на више локација, а традиционално и код споменика Вожду Kарађорђу у Орашцу.

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће у Kрагујевцу Сретењској академији Kнежев запис поводом обележавања Дана државности. Академија почиње у 9.00 часова у Старој скупштини у Kрагујевцу.

Председник Вучић уручиће одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије. Церемонија уручења одликовања биће организована у 12.00 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Kако је саопштено из Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, са почетком у осам сати биће одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти на гробу Незнаног јунака на Авали, а предводиће је изасланик председника Републике Србије, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

Kод споменика Вожду Kарађорђу у Орашцу у 11 сати ће почети церемонија полагања венаца и одавања почасти коју ће предводити председник Народне Скупштине Србије Владимир Орлић, у присуству председника Народне Скупштине Републике Српске Ненада Стевандића.

Са почетком у 14 сати, биће одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, у Задужбини краља Петра Првог, а предводиће је председница Владе Србије Ана Брнабић, у присуству председника Владе Републике Српске Радована Вишковића.

Почасна артиљеријска паљба

По наређењу председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, поводом обележавања 15. фебруара – Дана државности, припадници Гарде Војске Србије извршили су у уторак почасну артиљеријску паљбу са Савског платоа на Kалемегдану.

Слична вест

Делегација Управе на Фестивалу фолклора Савеза српских друштава Словеније

Делегација Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону присуствовала је 21. фестивалу фолклорних …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре