Фото: screanshoot/www.seccmalta.org

Српски образовно-културни центар Св. Јелена Анжујска, Малта

Српски образовно-културни центар Св. Јелена Анжујска (скраћено: СОКЦ Св. Јелена Анжујска) на Малти волонтерско је удружење, основано с пролећа 2021. године и регистровано према правилима Закона о волонтерским организацијама Малте. 

Група активних хришћана окупила се, уз благослов пароха малтешког о. Ристе Горанчића (Српска православна црква, Епархија аустријско-швајцарска), око идеје да гради мостове између Србије и Малте промовишући пре свега садржаје из српске културне баштине, као и српског културног наслеђа, које и поред великог броја Срба на овом библијском Острву, није довољно познато а свакако може допринети садржајнијем мулти-културалном и мултурелигијском животу свих који живе овде. Идеја водиља организације је да преко разних пројеката/догађаја попут промоција литераних дела прозе и поезије, предавања на теме из наше богате духовне традиције, изложби и концерата уметника српског порекла из целог света, али и разноликим позоришним и другим видовима културних садржаја оплемени не само свакодневницу наших људи на Острву, већ допринесе и што богатијем садржају културног живота Малте уопште. Става смо да се очување националног и културног идентитета не може постићи без знања матерњег језика и писма, као ни познавања културе, духовности и историје свог народа. Осим тога, што боље познајемо и истински заволимо себе и свој народ, утолико ређе упадамо у замке екстремизма на сваком пољу и имамо више могућности да сваког човека доживљавамо као личност достојну постојања. Верујемо да би се оваквим деловањем могло продубити и упознавање и разумевање између два народа као што су малтешки и српски, и истовремено побољшала интеграција наших људи који су ово острво изабрали за свој дом.

У наше циљеве убрајамо и низ планираних едукација за чланове српске заједнице, пре свега за децу, преко разних радионица, које ће имати широк дијапазон тема: од учења српског језика и писма, преко богатих садржаја из наше традиције (фолклор, изворна музика, вез, ткање, иконопис, калиграфија), преко савремених садржаја (едукације из области медицинске и медијске информисаности, као и свих актуелних тема), па све до гастрономских радионица и семинара или чак оних који се односе на разне рукотворине.

Поред поменутих тема и области којима се желимо бавити, посебно наглашавамо оне које се односе на мултукултурализам и верски плурализам у Србији о којем бисмо сведочили на Малти и тако, с једне стране, представљали нашу земљу из угла који је мање познат европској и светској јавности, а са друге стране подстакли дијалог у друштву који би многим овдашњим националним и верским заједницама био на корист. Дијалог у једном демократском друштву мора да крене изнутра и да се шири на све сфере које га чине. За дијалог треба да постоји најпре хтење, а начин на који ће се исти одвијати може се наћи заједничким промишљањем и делањем свих чинилаца друштва.

Грађењем културалних мостова између Србије и Малте, верујемо да сејемо добро семе и да ће млађи нараштаји имати исто тако добру жетву. Сведоци смо чињенице да се имиџ једне државе у свету гради на свим нивоима, али споро и уз пуно стрпљења и труда, и да је управо због тога потребно укључити сваког појединца у дијаспори. Исто тако верујемо да српска култура и традиција имају много тога да понуде малтешкој популацији, и уопште малтешкој јавности, а као крајњи циљ да доведу до већ поменутог бољег међусобног познавања и што боље интеграције наших људи на острву. Детаљније о нашим циљевима можете прочитати овде

Инспирисани ликом и делом Свете краљице Јелене Анжујске, као једне од најистакнутијих жена  у српској историји средњег века у културном, црквеном, просветитељском и дипломатском погледу, доделили смо организацији ово племенито име са непоколебљивом намером да се ангажујемо управо у овим областима. Ко је била краљица, владарка, ктиторка и монахиња Јелена Анжујска, можете прочитати на нашој страници у посебној рубрици (овде).

Први наш пројекат настао је у сарадњи са парохијом Св. Апостола Петра и Павла на Малти, уз благослов пароха Ристе Горанчића, а односи се на часове матерњег језика за школску децу српског порекла на Малти и острву Гозо. Пројекат смо назвали Школа српског језика на Малти и у августу текуће године конкурисали код Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије. Пројекат је препознат од стране ове институције и добио је значајна средства за реализацију у школској 2021/2022. години. Више о самом пројектиу на посебној страници овде.

Извор: www.seccmalta.org

Слична вест

Академија Светог Саве у Чикагу

У Чикагу 2001. године основна је Академија Светог Саве, као православно-хришћанско партнерство између Српске и …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре