Српско просветно друштво Никола Тесла – Постојна, Словенија

Српско просветно друштво Никола Тесла основано је 28.11.1992. године у Постојни, једном од значајнијих туристичких места у Словенији. Постојна је најважније насеље Нотрањско-Kрашке регије у коме према попису из 2002. године живи 8.548 становника.

Постојна се први пут помиње 1226. године, а 1432. године добија статус трговачког места. У XVI веку град је изложен турским нападима. Железницу добија 1857. године, а прву Гимназију 1810. године. Званично постаје град тек 1909. године.

Историјски гледано, садашња територија Словеније била је део Римског царства, Источно Римско царство, Каролиншког царства и Светог римског царства, Хабсбуршке монархије, Млетачке републике, Илирске провинције под управом Француске, Аустријског царства и Аустроугарску. У октобру 1918. Словенци су по први пут остварили самоопредељење оснивањем Државе Словенаца, Хрвата и Срба. У децембру 1918. удружили су се са Краљевином Србијом у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Тек након завршетка другог светског рата Постојана улази у састав новоформиране Федернале Словеније као део Демократске Федеративне Југославије. Словеначки и српски народ баштине дугу традицију пријатељства, економске и културне сарадње, заједничке борбе за осамосаљење.

Нсељавање Срба у ову област и град почиње 60-тих година прошлога века и то углавном са подручја Републике Српске и Србије. Данас у Постојни и околини живи и ради више од 300 српских породица. Како би се ближе упознали са циљевима и радом „Српског просветног друштва Никола Тесла“ из Постојне, разговарали смо са првим председником Друштва господином Гојком Лазићем из Постојне.

Друштво је основано давне 1992. године, које су биле прве активности Друштва?

Прве активности Друштва огледале су се у хуманитарном раду. Обезбеђивани су неопходни лекови и друга медицинска опрема за ратом погођене области у Босни и Херцеговини. У то време жене из Кола Српских Сестара акивно су учествовале у Друштву. Да су Срби лојални својој новој домовини Словенији и свом крају доказују и прикупљена финансијска средства за болницу у Постојни, као и за подизање споменика словеначком песнику Мирославу Вилхарју у Постојни.

По завршетку рата на простору бивше СФРЈ, долази и до отопљења односа између Срба и Словенаца. У суботу 14. децембра 1996. године, а на предлог Слободана Џакуле Друштво је понело данашњи назив „Српско просветно друштво Никола Тесла”, на весеље свих чланова Друштва, који су се организовали да сачувају српске обичаје, да се друже и да стварају нова пријатељства међу народима.

Овим путем бих се захвалио бившим градоначелницима Постојне, Јосипу Бајцу и Јернеју Вербичу, који су на сваком кораку помагали српској заједници у Постојни. Морамо похвалити и садашњега градоначелника Постојне, господина Игора Марентића, а и све општинске одборнике на одличној сарадњи и помоћи који нам пружају. Такође желим да се захвалим и Републикци Словенији за поштовање највишег степена колективних и људских права.

У „Српском просветном друштву Никола Тесла“ од самог почетка радимо на томе, да српску културу у позитивном светлу прикажемо широј јавности, уз поштовање словеначког народа и простора, у којем живимо и радимо.

Фото: Приватна Архива „Српско просветно друштво Никола Тесла“ – Постојна

Који су циљеви Друштва?

Један од циљева је и сарадња и пријатељство међу српским и словеначким народом. Наша основна делатност су српски фолклорни плесови и песме са подручја Србије и Босне и Херцеговине. Основни циљеви друштва су очување богате културне баштине и преношање знања на млађе генерације. У друштву успешно раде фолклорне секције ветерана, омладинаца и деце школског узтраста, драмска секција, рецитаторска, литерарна и мушка певача група. Током године успешно срповодимо велики број пројеката, које неким делом финансира Јавни буџет за културне делатности Републике Словеније, а поједине финансира општина Постојна. Сваке године наступамо код сродних друштава у Словенији и у суседним државама.

Које су главне активности које реализује Друштво?

Сваке сваке године чланови СПД Никола Тесла приређују традиционалне приредбе и догађаје:

Дани српске културе организујемо половином јуна. Организујемо пикник за чланове и пријатеље друштва. Тада приређујемо српску кухињу, обично сусрет организујемо суботом. Почињемо у раним јутарњим сатима, припремамо гулаш-чорбанац и друга јела, а завршавамо касно у поноћи са музиком и играма.

Поздрав јесени је наша традиционална приредба, коју изводимо у Kултурном дому у Постојни, обично крајем октобра или почетком новембра. Ту позовемо друга друштва, која са нама наступају и улепшају нам вече. Дворана Kултурног дома је увиек испуњена до последњег места. Увиек је међу гостима и једно словеначко друштво.

Вече Николе Тесле приређујемо половином децембра. Тада се представимо са фолклором, драмом, рецитацијама и наступима певачких група. Сама приредба је у Kултурном дому у Постојни. Дворана је увијек пуна. Послије приредбе настављамо са слављем и дружењем у ресторану ЕРАСМУС у Постојни.

Почетком јула све наше фолклорне групе наступају на главном тргу у Постојни, на културној приредби „KУЛТУРНИ УТРИП ПОЛЕТЈА“

Фото: Приватна Архива „Српско просветно друштво Никола Тесла“ – Постојна

Такође организујемо прославу Нове године, као и прославу православне нове године. Сама прослава је у простроријама друштва у Постојни. Крсна слава друштва је свети Сава. На славу позивамо чланове и пријатеље Друштва, као и свештеника у Постојни. Сваке године организујемо паљење бадњака на Бадње вече. Наши чланови одсеку бадњак, који ми палимо испред простора Друштва. Традиционално обилежавамо прославу осмог марта. И та прослава је углавном у просторијсама друштва. Скоро сваки месец, изузев летних месеци организујемо музику у просторијама друштва. Музика је отвореног типа, тако, да имамо госте из Постојне и шире околине.

Напоменуо бих, да на све наше приредбе увек упућујемо позив представницима локалне заједнице. На свакој нашој приредби је присутан градоначелник општине Постојне, као и представници других друштава. Такође амбасадорима Србије и Босне и Херцеговине упутимо позви за да присуствују догађају. Гостујемо код свих сродних друштава у Совенији. Наступамо и у више градова Републике Српске, Хрватске и Србије. Учествујемо и на европским смотрама српског фолклора, на смотрама фолклора Савеза србских друштава Словеније.“

Како се Друштво бори са савременим начином живота, који уместо да зближава све више раздваја пријатеље, услед нових технолошких достигнућа?

Савремени начин живота, када је све мање физичког рада, а све више седења пред телевизором и телефоном, присилио нас је да младим понудимо неку алтернативу. То је фолклор, драма, рецитације и песма за опуштање и дружење. Наш циљ је да учланимо што више младих, који ће искористити слободно време на прави начин, како би се боље упознали и дружили, како би сачували традицији, обичаје, срспки језик и свој идентитет.

Тренутно Друштво броји више од 200 чланова, а највише смо поносни на наше најмлађе фолкораше, који одушевљавају својим наступима.

Фото: Приватна Архива „Српско просветно друштво Никола Тесла“ – Постојна

Друштво је добило и посебно признање од Републике Словеније, можете ли нам рећи нешто више о томе?

Друштво је од министарства за културу Републике Словеније 2017. године добило назив друштва од посебног интереса. У 2019. години добило је златно општинско признање општине Постојна за свој рад. За сва ова достигнућа треба похвалити чланове друштва, посебно наше драге жене из фолклорне секције ветерана, које се увиек потруде да сви наши гости буду добро угошћени.

Аутор: Иван Илић

Фотографије: Приватна Архива „Српско просветно друштво Никола Тесла“ – Постојна

Слична вест

Академија Светог Саве у Чикагу

У Чикагу 2001. године основна је Академија Светог Саве, као православно-хришћанско партнерство између Српске и …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре