Ministarka poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je povodom praznika Sv. Trifuna
Фото: Кристина Ђерић

Танасковић: Број винарија у Србији повећан на 466

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић је поводом празника Св. Трифуна, виноградарима и винарима пожелела добар род, успешну бербу и одличан квалитет вина по чему се Србија из године у годину све више издваја у региону и свету.

Министарка је посебно истакла да је број регистрованих винарија у Србији повећан  за 58% у претходних неколико година и тренутно износи 466. У производној 2021/22. години винарије су пријавиле прoизвoдњу oд око 29,5 милилона литара винa штo je зa 32 % више у oднoсу нa претходну гoдину.

„У периоду од 2019. године до 2022. године,  подигнуто је 953 хектара нових винограда а највише у 2021. години – 285 хектара нових винограда док су регистровани произвођачи вина пријавили прoизвoдњу oд око 29,5 мил. литара винa, штo je зa 32 % више у oднoсу нa прoизвoдну 2020/21 гoдину“ рекла је Танасковић приликом посете винарији „Цилић“ у Лозовику код Јагодине.

Танасковић је подсетила да Министарство пољопривреде издваја значајна средства за подстицаје за виноградарство и производњу вина који се односи на подизање вишегодишњих производних засада винове лозе, инвестиције у прераду и маркетинг, производњу садног материјала и сертификацију и клонску селекцију винове лозе, набавку нових машина и опреме, унапређење квалитета вина, функционисање удружења произвођача вина са ознаком географског порекла и осигурање засада и расадника, а значајна средства се обезбеђују и из ИПАРД програма.

Извор: www.agropress.org.rs

Слична вест

Делегација Управе на Фестивалу фолклора Савеза српских друштава Словеније

Делегација Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону присуствовала је 21. фестивалу фолклорних …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре