У фокусу

Упознајте Малту са Марином SE01E05

Поред Божића, Ускрс је један од најважнијих празника Малтешког, углавном католичког становништва. Много туриста посети Малту баш у том периоду обилазећи знаменитости и многобројне цркаве, које овај празник обележавају уз мноштво верских обичаја.

Цркве су посебно уређују за овај празник, тако што се износе велике статуе и носе се кроз град симболизујући сцене из Страдања Христовог и његов финални део живота и његов улазак у Јерусалем који се завршава његовим распећем.

Ако желите да се помолите испред Свете Евхаристије, можете то учинити у бочним олтарима цркве или посебном простору поред цркве. Овај обичај ће почети у ноћи на Велики Четвртак од 8 до 11 часова и Велики Петак ујутру од 7 до 12 часова. Све цркве су украшене белим цвећем и црквеним декором (свећњаци, слике…). У свим већим местима су изложбе и поставке везане за Ускрс.

У поподневним сатима можете присуствовати једној од процесија које крећу и завршавају се код парохијске цркве. Најчешће је неопходно око сат времена да би се статуе изнеле из цркве. Велики број мештана који учествује или прати поворку често успорава овај догађај. Пример је Црква у Зејтуну која је једна од најпознатијих и највећих парохија на острву где се статуе износе и по два сата. Поред Зејтуна, најпознатије су поворке у Мости и Ормију.

Цркву у Мости (Ротунда) препоручујемо као обавезну за обилазак јер је једна од највећих купола без подржавајућих колумни у Европи, а у цркви можете видети и реплику бомбе, која је пробила кров цркве 1942 године али није експлодирала. У просторији иза олтара можете видети кратак филм о историји цркве и то на СРПСKОМ језику, довољно је да на малом екрану испод телевизора кликнете на српску заставу! Надамо се да ће вам фотографије приближити овај ускршњи догађај и заинтересовати вас да посетите ово Библијско острво!

Аутор / Фото: Марина Стеванчевић

Слична вест

Упознајте Малту са Марином SE01E04

Тема данашње приче је традиционална храна на Малти. Многи туристи , осим плажа којих иначе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре