Фото: www.sss-zss.si

ВУЈАДИНОВИЋ: Срби у Словенији окупљени око матице

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе и у региону Милимир Вујадиновић рекао је да је потписивањем Декларације о сарадњи српских друштава у Словенији послата порука јединства и окупљености око матице Србије.

Вујадиновић је јуче Дан српског јединства, слободе и националне заставе прославио у Љубљани заједно са Србима из Словеније и присуствовао потписивању Декларације, а данас наставља разговоре у словеначком парламенту о статусу Срба у овој земљи.

„Јуче је био историјски дан у Љубљани. Трудили смо се да на Дан српског јединства, слободе и националне заставе ниједан Србин на свету не остане сам, а посебно не тамо где живе у великом броју. Потписивањем Декларације наша друштва у Словенији су уједињена у њиховом деловању, без обзира који део популације окупљали и без обзира да ли долазили из Србије, Црне Горе, Македоније, Републике Српске, те јединствена у очувању српског националног идентитета и културе, полазећи од тога да је Србија матица око које се окупљају”, рекао је Вујадиновић Срни.

Он је истакао да Срби у Словенији виде напредак Србије на челу са предсједником Александром Вучићем, те да су поносни на ту чињеницу, као и да осјећају бенефите од напретка матице. Вујадиновић наводи да предстоји борба пред органима Словеније за бољи статус Срба и признавање као националне мањине.

„Добијањем тог статуса Срби би били највећа национална мањина. Тај статус у Словенији данас имају италијанска и мађарска национална мањина. У Словенији је између 70.000 и 150.000 Срба, тачан број није познат, јер на попису нису имали могућност да се изјасне као Срби, што говори о важности наше заједнице”, подсјећа Вујадиновић.

Он ће данас разговарати са представницима законодавне власти Словеније које ће још једном замолити да словеначка држава уважи захтеве српске заједнице у Словенији и омогући њихово слободно изјашњавање о националној припадности и добијање статуса националне мањине.

„Све, наравно, на основу словеначких закона који полазе од принципа аутохтоности, јер су Срби у Словенији аутохтони народ са коренима у Белој Kрајини још од почетка 16. века. Волели би да они у Словенији имају онакав статус какав словеначка мањина има у Србији. Сматрамо да су ови људи пре свега богатство и корист Словеније и понос државе Србије, те мост у развијању још бољих односа две пријатељске државе“, поручио је Вујадиновић.

Председник Савеза Срба Словеније Владимир Kокановић истиче да је потписивање Декларације о сарадњи Савеза српских друштава Словеније и Савеза Срба Словеније историјски догађај за Србе у овој земљи.

„Декларација о темељним принципима даље сарадње подразумева споразум о сарадањи друштава на очувању српске традиције и културе, а то заправо значи јединство око најважнијих националних питања у Словенији. То значи да ћемо се од сада сви заједно борити за остваривање наших статусних питања“, рекао је Kокановић Срни.

Он је изразио задовољство због чињенице да је са њима био председник Одбора Народне скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, јер је то порука да матица Србија заједно са Републиком Српском води рачуна о највиталнијим националним интересима Срба у Словенији.

„На овај начин шаљемо поруку и матици и свим Србима у региону и свету да Срби нису дубоко подељен, већ јединствен народ око најважнијих националних питања и љубави према матици“, казао је Kокановић.

Савез српских друштава Словеније и Савез Срба Словеније јуче су у потписивањем Декларације о сарадњи у Љубљани обележили Дан српског јединства, слободе и националне заставе и одлучили да заједнички делују, остављајући иза себе дугогодишње несугласице међу српским друштвима у Словенији.

Извор: www.topportal.info

Фото: www.topportal.info

Слична вест

Делегација Управе на Фестивалу фолклора Савеза српских друштава Словеније

Делегација Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону присуствовала је 21. фестивалу фолклорних …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре