У фокусу

Отворен трећи “Сајам завичаја – завичај кроз туризам, привреду и културу”

Трећи “Сајам завичаја – завичај кроз туризам, привреду и културу“, отворен је данас у Мастер хали Новосадског сајма.  У организацији покрајинског Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, под једним сводом у исто време окупило се преко 100 излагача из Србије, Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске.     

Сајам завичаја је манифестација која има за циљ повезивање и унапређење сарадње институција, организација и завичајних као и сродних удружења из Србије и региона, а у области привреде, туризма и културе. Ове године ће преко 100 излагача презентовати свој рад и представити свој завичај и то ће бити добра прилика за сусрете представника организација и институција из Србије са организацијама Срба из целог региона.

Излагачи, учесници сајма али и посетиоци – поштоваци српских обичаја, традиције и културе добили су прилику да бесплатно уживају у целодневном културно уметничком програму најбољих фолколорних ансамбала, вокала и музичара у региону.

Сајам је по први пут организован, а и данас се организује са циљем да се прикаже богатство наше традиције, културе и обичаја, он представља добру прилику за сусрете представника организација и институција из Србије са организацијама Срба из целог региона. Он подстиче важне активности усмерене ка очувању и неговању богате културне баштине српског народа, кроз очување и промоцију српске традиције, обичаја и језика.

Сајам је подељен на неколико програмских целина, а централни догађај је свечано отварање на којем се у име Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону обратио директор Фонда Душко Ћутило :

„Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону је организатор ове манифестације али увек истичем да су сви излагачи заједно са нама ово организовали, јер свако од њих је унео део свога завичаја у ову манифестацију. Захваљујем им се на великом труду, ангажовању и љубави коју показују према својим коренима али истовремено и према својим потомцима јер чувајући оно што имамо пружамо могућност да и будући нараштаји наставе тамо где смо ми стали. Ова манифестација симболизује заједништво, саборност и солидарност нашег народа, ово је прилика да се боље упознамо и унапредимо сарадњу, да градимо мостове који ће нас спајати и створити нераскидиве везе“ – истакао је Ћутило.

У име Града Новог Сада обратио се помоћник градоначелника Новог Сада, Александар Петровић:

„Град Нови Сад је поносан на мултикултурални и мултиентички дух, који се и данас исказује кроз топлу добродошлицу, не само према нашој прекодринској браћи, већ и према свим Србима у региону. Радујемо се што ће разни крајеви имати прилику да покажу данас своје туристичке потенцијале, јер су управо туризам, привреда и култура, као тема овогодишњег сајма, сегменти који повезују као мостови како људе, тако и градове и државе“ – изјавио је Петровић.

Александар Софић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу обративши се присутнима,  указао је на значај манифестације и осврнуо се на подршку и сарадњу његовог ресорног секретаријата која је упућена Фонду:

„Један од основних циљева данашње манифестације је јачање и очување традиције српског народа и јачање и оснаживање српског јединства. Са задовољством могу да приметим да Сајам завичаја из године у годину расте и да нам ова сала Новосадског сајма постаје мала.  Наш секретаријат ће због великог интересовања  настојати да у наредним годинама увећањем буџета још више подржи Фонд и да ову једнодневну манифестацију претворимо у вишедневну“ рекао је Софић.

Након свечаног отварања уследио је богат културно уметнички програм, у којем су наступили Српски православни појци, фолклорски ансамбли и певачке групе а све присутне је посебно обрадовао концерт Снежане Ђуришић. На сајму је доминирала позитивна атмосфера која је у пуном сјају омогућила шаролики приказ штандова.Сајам је организован уз примену уз поштовање свих важећих епидемиолошких мера и препорука кризног штаба.

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре