У фокусу
Фото: Горан Златковић

Промоција монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“

Промоцији монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“ аутора Вука Даутовића, Игора Борозана и ђакона Будимира Кокотовића одржана је синоћ у Саборном храму светог архангела Михаила у Београду присуствовали су, између осталих, патријарх српски Порфирије, представници Владе и САНУ.

Фото: Горан Златковић

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић истакла је на промоцији монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“  да културно наслеђе има непроцењив значај у стварању и опстанку културног и националног идентитета, а да је на пољу његовог очувања неупитна сарадња Министарства културе и Српске православне цркве.  

Гојковић је на промоцији књиге чије издавање је подржало Министарство културе указала да је Саборна црква једна од најмонументалнијих црквених грађевина у Београду и читавој Србији, да је нераскидивим нитима везана за историју нашег народа и државе, као и да је међу најважнијим и најлепшим споменицима културе овог дела Европе.

„Саборна црква је и један од симбола обнове српске државности и грађанског духа Београда 19. века, као и опште препознатљив део урбане визуре наше престонице“, напоменула је Маја Гојковић.

Фото: Горан Златковић

Подсетила је да су у њој крунисани и венчавани српски краљеви, да у њој почивају неке од најзначајнијих личности српске историје и културе, као и да се  у њеној ризници чувају драгоцени предмети који верно сведоче о историјском путу наше цркве, народа и државе. Додала је да о значају Саборне цркве говори и то што су унутар ње сахрањена два највећа српска владара из династије Обреновић, кнез Милош и кнез Михајло, као и митрополити и патријарси Српске православне цркве.

„У црквеној порти почивају Вук Караџић и Доситеј Обрадовић, двојица корифеја наше културе и националног буђења у 18. и 19. веку. За национално јединство важно је што су на овај симболичан начин спојена двојица просветитеља и реформатора, који су имали кључну улогу у препороду Србије и српског народа“, појаснила је Гојковић.

Министарка културе је истакла да већину културног наслеђа српског народа чини баштина и духовно наслеђе Српске православне цркве.

„Самим тим, сарадња Српске православне цркве и  Министарства културе на пољу његовог очувања се подразумева и неупитна је, а наша заједничка заслуга је то што је она на добробит цркве и државе на изузетно високом нивоу. Обострано смо дубоко свесни чињенице да одговорна културна политика подразумева највиши могући степен посвећености у неговању блага које су нам преци завештали, било да је оно материјално или нематеријално, покретно или непокретно, сакрално или световно“, нагласила је Маја Гојковић. 

Фото: Горан Златковић

Према њеним речима, како би сви у друштву, а нарочито младе генерације биле свесне богатства нашег културног наслеђа, важно је, а у савременом свету и глобално наметнутом „брзом темпу живота“ чини се и неопходно,  да се то наслеђе и његов непроцењив значај у стварању и опстанку културног и националног идентитета што верније прикаже и афирмише.

„Један од најбољих начина за то јесте путем израде капиталних дела какво је монографија ‘Ризница Саборне цркве у Београду’ чије издавање је подржало Министарство културе. Написано од стране врхунских стручњака и изванредно графички опремљено, ово дело биће од велике користи свима који проучавају историју Српске православне цркве, као и љубитељима и поштоваоцима историје уметности“, указала је Гојковић.

Напоменула је да је дело значајно подједнако и свима који желе да „до најфинијих детаља и из свих углова сагледају овај блистав храм“  као и онима који се први пут срећу с његовим значајем и величином.

„Данас су нам, можда и више него раније у последњим деценијама, потребни знање Доситеја Обрадовића, истрајност и посвећеност Вука Караџића и мудрост наших патријарха. На првом месту, како бисмо сачували наше целокупно културно наслеђе, као сведочанство миленијумског присуства наше цркве, народа и држава кроз историју, али и ослонац за стварање боље будућности. Зато је од изузетне важности што по том питању постоје јединство и сагласност државних органа, Српске православне цркве и других важних друштвених актера“, истакла је Маја Гојковић.

Гојковић је изразила уверење да ће монографија о велелепној престоничкој цркви не само донети нова, драгоцена  сазнања, већ и додатно ојачати колективну и личну свест о томе колико су духовност и култура неодвојиви једно од другог и зашто су толико важни за развој личности, народа и државе у целини.

Извор: Министарство културе

Слична вест

Никола Тесла

Светски филозофски форум у Атини: Никола Тесла централна тема

Светски филозофски форум, који је одржан у Атини почетком новембра 2023. године, а којим је …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре