У фокусу
Фото: www.dijaspora.gov.rs

Гујон: Традиција је оно што чини народе другачијим и различитим али уједно и оно што нас истински спаја

Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“, најављено је данас у Скупштини града Београда, ове године биће одржан од 15. до 19. августа у Ужицу, на Злтибору и у Вишеграду, под покровитељством као и предходних година председника Србије Александра Вучића.
Фестивал организује Удружење грађана ЕРА из Ужица, а суорганизатори су Град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији и Туристичка организација Златибор. Фестивал подржава Министарство културе и информисања, као и Министраство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон оценио је да је континуитет фестивала уједно и доказ његовог квалитета, те нагласио да је од изузетног значаја, не само зато што спаја ђецу из Србије и Републике Српске, већ што окупља ђецу из више земаља која чувају национални идентитет кроз игру.

Да покажемо да смо дио истог културног простора, да се играју слична кола, говори исти језик, а ђеца која долазе у Србију, не само у Београд, упознаће ђецу из Србије, упознаће Србију и оно најљепше у њој, а то је њен народ и њен идентитет и културу – рекао је Гујон.

Он је истакао да фестивал показује да народи имају различите традиције и да је то важно сачувати.

– Да знамо ко смо и одакле смо. Кад знамо да играмо Ужичко коло онда можемо да играмо и француске игре. Да знамо да оно што смо наледили од својих предака и да смо то сачували пренесемо будућим генерацијама и да упознамо шта су други оставили. Фестивал нуди и добру туристичку понуду – рекао је Гујон.

Он је нагласио да је изузетно важно што је ова манифестација и под покровитељством председника Републике Србије, оценивши да односи Србије и Српске никада нису били бољи него у последњих осам година у свим областима, а посебно на пољу очувања нашег националног идентитета.
Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић исказао је задовољство што је Представништво већ деценију суорганизатор ове сјајне манифестације која промовише српску културу, обичаје и традицију и која је прави пример како требају и како функционишу везе српског народа са обе стране Дрине.

– И ове године крећемо из Ужица, а онда из Бајине Баште реком Дрином пут Вишеграда и поново се сусрећемо на Златибору и у Ужицу. Просто, ово је једна од најважнијих и најлепших манифестација младих чувара наше културе и традиције и Представништво ће безрезервно да је подржава – рекао је Цицовић на конференцији за новинаре на којој је најављена манифестација.

Дејан Савић из кабинета председника Србије рекао је да је кабинет са задовољством прихватио покровитељство ове манифестације и због чињенице да деца– учесници кроз фолклор и уметнички израз граде бољи свет и да у свему учествује Република Српска са којом Србија има сјајне односе и дели нераскидиво пријатељство.

– Оваква једна манифестација показује и јасно колико је тај наш народ и простор на ком ми живимо практично недељив и колико је повезан и колико је Дрина река која нас спаја, а не која нас раздваја – истакао је Савић.
Он је оценио да је важност фестивала и та што ће његови учесници упознати лепоту Србије, наићи на гостопримство и срдачност која краси српски народ и разбити предрасуде које имају о држави и народу.
На фестивалу ће ове године учествовати око 700 учесника из Србије, Републике Српске, Бугарске, Мађарске, Сјеверне Македоније, Украјине, Египта, Молдавије, Грузије узраста од 10 до 16 година.
Осим основног – фолклорног програма, фестивал прате бројни други садржаји – изложбе, семинари, фолклорне играонице, туристички обиласци, еколошке и друге радионице.

Извор: www.dijaspora.gov.rs

Фото: www.dijaspora.gov.rs

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре