У фокусу
Фотот: Туристичка организација Града Сомбора

100 година Растине

Село Растина ускоро прославља значајан јубилеј-100 година оснивања насеља солунских добровољаца из Лике, Херцеговине, Босне и Далмације.

Невелико село уз мађарску границу сврстало се тада у ред нових насеља, у којима су аграрном реформом додељене плодне оранице становницима кршевитих крајева новостворене Краљевине СХС/Југославије, која су у само једном веку проживела тешку и неизвесну судбину колониста, интернираца у мађарске логоре и потиснутог поноса на своје солунске претке.

Организациони одбор прославе јубилеја осмислио је разноврстан и садржајан програм, који започиње свечаном академијом у Великој сали Жупаније 5. новембра 2021. године у 18 сати. Реч о историји села у претходних 100 година даће др Душан Лукић, рођени Растинац и члан Организационог одбора, др Милан Мицић, помоћник Покрајинског секретара за културно наслеђе АП Војводине, аутор бројних дела из историје добровољачких насеља у Војводини и проф. др Саша Марковић, професор историје на Педагошком факултету, који ће дати историјски оквир настанку добровољачких насеља 20-30-их година 20. века.

Организациони одбор позива Растинце и њихове пријатеље да својим присуством увеличају свечаност и прошетају кроз стогодишњу историју Растине вођени вештом руком обрађивача тема.

Добродошли!

Извор: Туристичка организација Града Сомбора

Слична вест

Промоција монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“

Промоцији монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“ аутора Вука Даутовића, Игора Борозана и ђакона Будимира …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре