У фокусу
Фото: Тијана Маљковић

Туристички потенцијали Србије представљени у САД

Представници Привредне коморе Србије (ПКС), као чланови делегације Владе Републике Србије, коју предводи министар туризма и омладине Хусеин Мемић, презентовали су током радне посете Флориди (САД) туристичке потенцијале наше земље и могућности за унапређење привредне сарадње Србије и Сједињених Америчких Држава у области наутичког, одрживог и креативног туризма.

Делегација Владе Републике Србије, коју, поред представника ПКС чине и представници Амбасаде Републике Србије у САД, Генералног секретаријата Владе, Програма Уједињених нација за развој (УНДП), учествује на бројним састанцима и скуповима на тему унапређења сарадње у области туризма, одрживог туризма и представљања Србије као туристичке дестинације.

Одржани су састанци са председницом округа Мајами Дејд, Данијелом Левин Кава, директором Међународног аеродрома Мајами Ралфом Кутијеом, као и са руководством пословног савета округа Мајами и Луке Мајами, највеће путничке луке за крузере у свету и једне од највећих карго лука. Посебно је било речи о промоцији туристичких потенцијала Србије на Флориди, а имајући у виду изузетне показатеље и резултета које ова савезна држава има у области туризма. Указано је да Флорида може бити партнер и модел развоја: промоцијом наших туристичких потенцијала на Флориди, Србија би се промовисала и шире, у читавој САД.

Представници Мајамија и Флориде исказали су велико интересовање за јачање сарадње са Србијом. У разговорима су истакли да Србију виде као тачку повезивања са регионом Југоисточне Европе, што даје могућности за даље јачање и туристичке и свеукупне привредне сарадње.

„Инвестиције, трговина, ИТ сектор, креативне индустрије, туризам и едукација су потенцијални стубови сарадње привреде округа Мајами Дејд и Србије“, оценила је Тијана Маљковић, секретар Удружења за туризам и Удружења за трговину ПКС.

 Званичници из Флориде представили су искуства у развоју одрживог, такозваног домаћинског туризма, који почива на вредностима очувања животне средине, локалне културе, традиције и аутентичности. Имајући у виду изазове са којима се Флорида суочава када је реч о климатским променама, ова савезна држава али и сви грађани поклањају велику пажњу одрживом развоју и достизању Циљева одрживог развоја УН. Представници пословне заједнице у Мајамију упознати су са могућностима за одржива улагања у Србији и презентована им је Мапа инвестиционих прилика за Србију у складу са Циљевима одрживог развоја.

На маргинама званичних разговора, министар Мемић и чланови делегације разговарали су и са представницима српске дијаспоре на Флориди, који су заинтересовани да помогну у даљем позиционирању Србије.

У наставку посете САД, делегација Србије ће посетити Тампу и Орландо, где ће учествовати на годишњој Конференцији о туризму, а планирани су и бројни састанци са представницима туристичког сектора из САД и других земаља.  

Досадашња сарадња Србије и САД у области туризма била је усмерена на унапређење добрих односа на равноправној основи и на обострану корист. Увођењем директне авио линије Београд-Њујорк, 23. јуна 2016. године, поново је након 24 године олакшан долазак туриста из САД.  Такође увођење и директне линије Београд-Чикаго даље је унапредило везе две земље. Туристичке организације из Србије активне су на тржишту САД у промоцији Србије као туристичке дестинације, учешћем на сајмовима и промотивним догађајима…

 Посета је организована уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

ФОТО: Тијана Маљковић

Извор: ПКС

Слична вест

Хотел Црни Врх

Хотел Црни Врх – четири звездице загрљене шумом

На планини Маљен на свега 38 км од Ваљева, на висоравни Дивчибаре, налази се Хотел …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре