Kолонија ткања у Пироту

Шеста ткачка колонија одржана је у селу Дојкинци, на Старој планини од 12. до 15. јула, у организацији Етно мреже, Града Пирота и НАЛЕД-а. Десет учесника из Инђије, Беле Паланке, Новог Пазара, Чачка, Параћина, Сремске Митровице и Београда, током четири дана трајања колоније, ткало је Рашићеву плочу, шару која се обично користи као бордура ћилима. Међу учесницима ове године биле су две студенткиње Факултета примењених уметности, као и једна петнаестогодишњакиња која је први пут села за разбој.

Првог дана колоније, Снежана Ашанин, етнолог из Народног музеја Чачак одржала је стручно предавање на тему употребе тканих предмета у домаћинству и обичајима, а ткаље су искористиле прилику за размену знања о ткању ћилима у различитим крајевима Србије.

У оквиру дипломатског дана, колонију су посетили представници међународне заједнице – амбасадори Kраљевине Белгије, Kанаде и Португала, које је дочекао градоначелник Пирота, Владан Васић. Амбасадори, званичници и медији су поред посете колонији, обишли и ткачку школу у Пироту, као и природне лепоте Старе планине.

Учесници су захваљујући менторској подршци чланица занатске задруге „Дамско срце”, успешно исткали своје радове и заслужено добили сертификате за учешће на колонији. Најуспешнијим учесницима додељена су и посебна признања, и то за најбољи рад у категорији колористичке иновативности две награде, студенткињама ФПУ, Ангелини Kрстић и Милици Ђорђевић. У категорији техничке исправности, признање је понео једини ткач на колонији, Слободан Митровић из Беле Паланке. Награђена је и Асија Никшић из Новог Пазара, најмлађа учесница која је својом упорношћу и трудом, завредила признање за најлепши рад.

Извор: www.etnomreza.rs
Фото: www.etnomreza.rs

Слична вест

„Молитва умјесто пољупца“

„Поезија је оно што се сања, оно што се замишља, оно што се жели, и …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре