У фокусу
Фото: www.etnomreza.rs

Kолективни жиг као ознака аутентичности и квалитета

У просторијама НАЛЕД-а одржан је округли сто под називом „Kолективни жиг као ознака аутентичности и квалитета“, у оквиру пројекта који се спроводи у сарадњи са Швајцарским програмом за заштиту интелектуалне својине.

Учесници су били Драгана Тар, директорка швајцарског програма за заштиту интелектуалне својине, Саша Срећковић, музејски саветник у Етнографском музеју, Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота и протагониста одрживог развоја Рамбо Амадеус.

Уз модерацију председнице УО Етно мреже, Виолете Јовановић, панелисти су разговарали о значају увођења колективног жига за рукотворине и очување културног наслеђа, као и о потребној помоћи државе кроз конкретне мере подршке за произвођаче и занатска удружења за регистрацију ознаке порекла или упис на националну листу нематеријалног наслеђа.

На округлом столу истакнут је пример колективног жига Оригинал, који је под један бренд увео многе произвођаче аутентичне хране из Србије. Препорука је и за друге произвођаче, локалне самоуправе и локалне туристичке организације да окупе најбоље из својих заједница под једним жигом и тиме обезбеде не само бољи пласман, већ и веће вредновање њиховог рада и производа.

У оквиру истог пројекта, направљен је и аутентичан сако од пиротског ћилима за Рамба Амадеуса, који је на панелу истакао да ручни рад мора да буде адекватно и наплаћен.

„Сако који носим направљен је од пиротског ћилима, за који је утрошено много радних сати. Ја се у њему осећам моћно, па би таква и цена требало да му буде. Он је пример етно урбане производње и поседује изузетну вредност која данас, у 21.веку, мора да се цени, нарочито што ћемо тиме помоћи и економском оснаживању жена које се баве овим занатима”, закључио је Рамбо.

Добијање колективног жига помоћи ће произвођачима традиционалних рукотворина да се успешније афирмишу на тржишту, а јавности, купцима и институцијама биће гаранција да је комад који купују или поклањају аутентичан и квалитетан.

Извор: www.etnomreza.rs

Фото: www.etnomreza.rs

Слична вест

Промоција монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“

Промоцији монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“ аутора Вука Даутовића, Игора Борозана и ђакона Будимира …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре