У фокусу
Фото: Туристичка организација Србије

Изложба у Кинотеци посвећена Мићи Поповићу на филму поводом сто година од његовог рођења

У години у којој Република Србија обележава стогодишњицу рођења једног од најзначајнијих српских сликара Миодрага Миће Поповића (1923–1996), Југословенска кинотека приређује мултимедијалну изложбу „Филмско платно Миће Поповића”, ауторке Ирине Кондић, кустоса Југословенске кинотеке, која ће бити свечано отворена 23. новембра.

Oбиман и разноврстан стваралачки опус овог уметника обухвата и његова ништа мање значајна дела у домаћој кинематографији, настала између 1964. и 1970. године. Филмови Човек из храстове шуме (1964), Рој (1966), Хасанагиница (1967), Делије (1968), Бурдуш (1970) и Природна граница (1970), некада класификовани у црни талас, забрањивани или на различите начине опструисани у дистрибуцији, данас заузимају високо место у историји српског филма. Реч је о остварењима различите тематике која се баве моралним питањима, рафинираном психолошкoм студијом ликова, а истовремено поседују високо изражену ликовну естетику.

„Филмско стваралаштво Миће Поповића представља незаобилазно место у сагледавању историје нашег филма шездесетих година. Његова уметничка стремљења следила су тенденције тадашњег новог таласа, док су истовремено креирала врло особену ауторску позицију”, изјавио је директор Југословенске кинотеке, Југослав Пантелић.

Према речима ауторке Ирине Кондић, изложба садржи филмске материјале који се чувају у Архиву Југословенске кинотеке и материјале које је породица Поповић уступила Југословенској кинотеци. Сваки од поменутих филмова представља изложбену целину са инсертима, фотографијама, плакатима, костимима, руком писаним сценаријима, скицама и цртежима. Публика ће имати прилику да види Мићине камео улоге, тј. појављивање самог редитеља у неким од филмова, што је било својствено и славном Алфреду Хичкоку. Својеврстан омаж Мићиним филмовима, уметничке инсталације постављене на различито текстурисаним материјалима, указују на структуралну слојевитост његовог сликарства. Изложба, између осталог, наглашава везу између филмског искуства Миће Поповића и сликарства призора, правца у његовом сликарском опусу, насталог као резултат тог искуства.

Сликарско, филмско и литерарно наслеђе Миће Поповића остаје нам као важно сведочанство о духовној и интелектуалној свести у времену у коме је уметник стварао.

Извор: Туристичка организација Србије

Слична вест

Никола Тесла

Светски филозофски форум у Атини: Никола Тесла централна тема

Светски филозофски форум, који је одржан у Атини почетком новембра 2023. године, а којим је …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре