У фокусу
Фото: www.pks.rs

Чадеж: Подршка интернационализацији пословања привреде у фокусу ПКС

Привреда Србије прошле године имала је одличан извозни учинак који ће премашити резултате не само из 2020, већ и из преткризне, 2019. године. За 10 месеци 2021. године Србија је остварила извоз већи за 27 одсто у односу на исти период годину раније, док је крајем октобра постигнут износ из целокупне 2019. године. Све што је извезено у новембру и децембру месецу у години за нама биће плус у односу на оно што је из Србије извезено током 2019. године, која је била веома успешна за нашу економију, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Председник ПКС истиче да привредници у 2022, осим извоза, рачунају и на даљи раст промета, очување запослености и планирају нове инвестиције, али су опрезни оптимисти због екстерних ризика, на које не можемо да утичемо. 

Марко Чадеж

Подсећа на многобројне активности националне пословне асоцијације усмерене на јачање извозних капацитета компанија и освајање нових тржишта, као и да ће подршка интернационализацији пословања привреде бити у фокусу ПКС и у наредном периоду.

„Само током 2021. године, на догађајима у организацији Коморе у земљи, региону и свету – форумима, конференцијама, сајмовима, учествовало је готово 4.000 компанија, које су ове скупове искористиле за више од 12.000 контаката и Б2Б разговора са потенцијалним партнерима. На ‘Експо 2020 Дубаи’ у протекла три месеца, боравило је око 600 привредника, који су успоставили око 3.500 пословних контаката. Око 160 наших компанија, излагача на 11 међународних сајмова, у земљу се вратило са више од 60 уговора, вредних готово 50 милиона евра“, рекао је Чадеж.

Повећано интересовање међународних корпорација за наше фирме 

Додаје да је привреда, уз подршку ПКС, одговорила и на повећано интересовање међународних корпорација, за ангажовање добављача из Србије и региона. „Само у области металске и електро индустрије прошле године стигло је око 50 упита страних компанија, највише немачких и аустријских, које смо повезали са нашим фирмама спремним да испуне тражене стандарде, рокове и количине. Готово 800 српских компанија укључило се у регионалну базу добављача коју смо успоставили са осталим западнобалканским коморама. За само неколико месеци, део заједничке добављачке платформе постало је више од 2.000 компанија из свих шест економија, из свих производних и услужних сектора и њихови профили и понуда су већ на располагању заинтересованима за добављаче са Западног Балкана“, објаснио је Чадеж.

Раст дигиталних услуга

Напомиње и да дигиталне услуге ПКС бележе раст које је у 2021. користило више од 20.000 привредника, тако да је 66 одсто више корисника еПортала него годину дана раније. У протеклих 12 месеци у програме Центра за дигиталну трансформацију привреде укључило се више од 500 малих и средњих предузећа. 

Од јесени 840 фирми у моделу дуалног образовања

Указује и на одличне резултате у области дуалног образовања, јер расте интересовање компанија па ће од  јесени 2022. у обуци ученика за дуалне профиле учествовати 840 компанија, од којих 140 нових.

Прихваћена свака друга иницијатива привреде

Надлежни, по речима Чадежа, све више прихватају иницијативе привредника чија реализација смањује трошкове или поједноставјује пословање компанија из готово свих сектора. Од 65 поднетих законодавних иницијатива у 2021. години, прихваћене су 34, а реализоване су још 23 иницијативе које су привредници упутили локалним самоуправама посредством мреже регионалних комора.

Извор: www.pks.rs

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре