У фокусу
Фото: Саша Лукић

Академија Свети Сава из Чикага прославила 20 година рада

Српска школа из Чикага – Академија Свети Сава прославила је синоћ 20 година рада и постојања. Гала вече у сали “Viktoria in the park” пропатили су пригодан програм, вечера, дружење и музика. Скуп је имао и донаторски карактер. Велики број гостију а и оних који су током година увек били ту, несебично помагали академију и учествовали у очување српске културе и језика окупило се да подржи рад Академије Свети Сава, прослави 2 деценије рада и помогне у прикупљању средстава за изградњу нове школске зграде. Гала вече је започето молитвом коју је очитао протојереј Дарко Спасојевић а затим су присутни поздравили аплаузом наступ хора Бранко Радичевић на челу са Јеленом Стојаковић.

Свечани део пропраћен је обраћањем члана одбора академије Горана Спаза Давидовца, Генералног конзула Дамјана Јовића и глумице Kатарине Радивојевић. Архимандрит Серафим Балтић током већери поделио је признања заслужним појединцима за допринос раду Академије Свети Сава а орден Светог Мардарија добила је учитељица Светлана Алексић. Видео поруком скуп је поздравио патријарх српски Порфирије, владика Лонгин и неколико јавних личности из света филма и спорта и политике.

На прослави годишњице организована је и аукција на којој су били изложени дресови, лопте и патике познатих српских спортиста. Највише интересовања изазвла је слика портрет тенисера Новака Ђоковића која је продата за 9.500 долара и патике НБА кошаркаша Николе Јокића које су продате за 6.250 долара.

Млада пијанисткиња Хелена Шпрајцер која има само десет година одушевила је госте својим наступом на клавиру а музички програм употпунили су и гитариста Горан Ивановић, Moragan Street Jazz Band и Тамбурица Haus Bend, а током званичног дела наступила је и фолклорна група Соколи. Програм су водиле Андријана Бједов и Викториа Подрумедић.

Академија Свети Сава почела је са свега седам ученика док данас, двадесет година касније, број пријављених за 2022 годину близу две стотине ученика. Kапацитети школе за 2022 годину су попуњени и зато је проширење школе и изградња нове зграде решење за будуће ученике и младе генерације које долазе.

https://youtu.be/3hOSJI2cozE

Извор: srpskatelevizija.com

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре