У фокусу
Фото: www.pks.rs

Чадеж: У наредне три године можемо суштински да променимо привреду

Домаће компаније завршиле су 2023. годину успешно упркос великим геополитичким изазовима, а у 2024. је важно да се економски раст настави, јер у наредне три године можемо суштински да променимо привреду Србије која може да постане конкурентнија од бројних европских економија, оценио је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС).

Чадеж је гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС), рекао да српска привреда бележи значајан раст извоза услуга, посебно у сфери ИКТ-а и да полако прелазимо из економије засноване на производњи ниско технолошких компонената и производа на економију базирану на знању.

„Софтвер је наш највећи извозни производ, већи од било ког пољопривредног производа који извозимо“, навео је он и додао да се протеклих година раст у сектору ИКТ-а креће око 30 одсто.

Сумирајући 2023. годину, истиче да су реализоване или да је започета реализација великог броја инвестиција, и подсећа да су преговори у току за више од 90 домаћих и страних инвестиционих пројеката који ће, како се очекује, донети око 19.500 нових радних места.

Чадеж очекује и значајан наставак раста у сектору ИКТ-а, грађевинарства и инфраструктуре, као и туризма, истичући да ће пројекат „Експо 2027“ бити додатни замајац целокупне привреде, као што је промоцији домаћег и регионалног туризма допринела организација међународног сајма вина Wine Vision by Open Balkan у Београду.

Говорећи о изгледима привредног раста у свету и код нас у 2024. години, наводи ограничавајуће факторе и ризике, као што су геополитичка нестабилност у свету изазвана ратовима, али примећује и умерени оптимизан у превазилажењу ових проблема, посебно у односима великих сила, САД и Кине. Када је реч о регионалним изазовима, каже да је и даље приметна немоћ ЕУ да сагледа како жели да Унија изгледа у деценијама пред нама, како да одговори на актуелна глобална али и дешавања у региону и интегрише регион у јединствено тржиште.

Управо у стварању јединственог регионалног тржишта кроз различите иницијативе, попут Отвореног Балкана, Чадеж види одговор на то како да све привреде заједно постану способније, отпорније и веће, а са циљем да компаније из региона постану конкурентне на глобалном тржишту. Подсетио је на значај потписаног Споразума о слободној трговини са Кином за нашу земљу, као и то да Србија од 1. јануара ове године председава Централноевропским уговором о слободној трговини (CEFTA) чији начин рада је, каже, потребно додатно унапредити.

Извор: www.pks.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре