Делегација Покрајинске Владе Војводине у посети Савезу Срба Словеније

Делегација Покрајинске Владе Војводине боравиће наредна 4 дана у Словенији у посети Савезу Срба Словеније. Тим поводом делегација Владе АП Војводине предвођена Александром Софићем, покрајинским секретаром за регионални развој и Душком Ћутилом, директором Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону данас обавила састанак са руководством Савеза Срба Словеније. На састанку је својим гостима Владимир Кокановић, председник Савеза Срба Словеније представио активности које Савез спроводи а које имају за циљ очување српске традиције и културе. Кокановић је посебно истакао да је решавање статусног питања Срба у Словенији један од приоритетнијих ствари и да ће се српска друштва у наредном периоду посебно ангажовати на овом питању. Владимир Кокановић нагласио је да је јединство неприкосновени циљ Савеза те да му је изузетно драго што је састанку присуствовао и Златомир Бодирожа, председник Савеза Српских Друштава Словеније.

Присутнима се обратио и Златомир Бодирожа, који је истакао да су слога, јединство мисија сваког Србина у Словенији те да се многа друштва за остваривање тог циља у Словенији залажу већ дуже од 30 година. Бодирожа је нагласио да га посебно радује чињеница што је управо на дан српског јединства потписана Декларација која је ујединила Србе у Словенији.

Александар Софић поздравио је своје домаћине и похвалио рад Савеза Срба Словеније и истакао да Срби у Словенији имају и да ће имати све снажнију подршку Владе АП Војводине. Софић је нагласио да је положај Срба у региону једна од важнијих ставки у политичкој агенди АП Војводине.

Душко Ћутило истакао је да га изузетно радује што је данас у посети код својих пријатеља. Нагласио је да је у протеклом периоду обавио низ састанака са Владимиром Кокановићем и да је детаљно упућен у рад Савеза и да о томе редовно обавештава Покрајинску Владу и њеног председника Игора Мировића.

Ћутило је обавестио све да је Фонд на чијем је челу усвојио предлог Владимира Кокановића и да ће Фонд пружити подршку у израдио монографије “Срби у Словенији”. Ћутило је нагласио да ће Фонд Србима у Словенији пружати безрезервну подршку у борби Срба из Словеније за остваривање својих права.

Извор: www.sss-zss.si

Слична вест

ИНЗБРУК: Трећа шетња сећања за Диану Будисављевић

У недељу, 27. августа 2023. године, у Инзбруку је одржана трећа шетња сећања за Диану …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре