У фокусу
ФОТО: Горан Златковић

Гојковић: Сарадња на пољу културе наставиће да даје значајан допринос односима са НР Кином

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић истакла је вечерас на свечаности поводом оснивања Асоцијације за промоцију економије, трговине, културе и туризма Србије и Кине да је уверена да ће овај модел сарадње дати вредан допринос нашим укупним односима на многим пољима, a посебно у области културе.

„Сагледавајући највиши ниво односа између Србије и НР Кине у историји, свеобухватну стратешку сарадњу и челично пријатељство утемељено на блискости народа и највишег руководства, дубоко смо уверени у додатно унапређење односа у свим областима“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је напоменула да је значај ове Асоцијације препознат и у томе што она прати иницијативу „Појас и пут“ и додала да је Србија привржена глобалним развојним иницијативама које је започела НР Кина.

ФОТО: Горан Златковић

„Најснажнији подстицај сарадњи у том оквиру долази управо са највишег нивоа наших држава, од председника Александра Вучића и Си Ђинпинга, њиховог заједничког опредељења за јачање наших односа на свим пољима и визије мира, стабилности и развоја у оквиру глобалне ‘заједнице са заједничком судбином’“, рекла је Гојковић.

Гојковић је истакла да у времену изазова и глобалних немира, „пријатељство као што је наше може послужити као узор на међународном плану“ и захвалила Народној Републици Кини на континуираној и чврстој подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије и нагласила да Србија доследно и у складу са међународним правом и Повељом Уједињених нација подржава политику „Једне Кине“.

Гојковић је указала да је најновија потврда обостране привржености свестраној сарадњи остварена на Трећем форуму „Појас и пут“ у Пекингу, на коме су формулисане бројне нове конкретне иницијативе и на пољу културне сарадње.

ФОТО: Горан Златковић

„Сарадња на пољу културе наставиће да даје значајан допринос укупним односима, уз отвореност за идеју да и Асоцијација за промоцију економије, трговине, културе и туризма Србије и Кине буде вредна платформа даљег напретка на том плану“, рекла је Гојковић.

Како је напоменула, у последњих десет година реализовано је више од 50 значајних активности које спадају у оквир иницијативе „Појас и пут“, углавном у склопу фестивала, сајмова и форума.

„Полазећи од ових успешних догађаја, настављамо да јачамо основу наше сарадње. Усвојили смо Средњорочни акциони план за реализацију иницијативе ’Појас и пут’ у домену заштите културног наслеђа, потписали смо Споразум о спречавању крађе, тајних ископавања и незаконитог увоза и извоза културних добара, планирамо развој сарадње са провинцијама НР Кине, полазећи од њихових најпрепознатљивијих културних капацитета“, рекла је Гојковић.

Како је навела, од значаја за сарадњу у оквиру иницијативе „Појас и пут“ свакако је и унапређење сарадње са Кинеским културним центром у Београду и рад Културног центра Р. Србије „Иво Андрић“ у Пекингу, за који смо само ове године усвојили Програм Министарства културе са 20 пројеката.

„Уверена сам да ће ови додатни подстицаји нашој културној сарадњи омогућити нову динамику и виши ниво укупне сарадње“, поручила је Гојковић.

Извор: Mинистарство културе

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре