Фото: Оливер Алексић

Хајдучка трава

Хајдучка трава (лат. Achillea millefolium) је вишегодишња зељаста биљка из породице главочика (fam. Asteraceae). Биљка се зове хајдучка трава, јер су хајдуци њоме зацељивали ране. Научни назив рода ове биљке потиче од гр. achillea по имену Ахила који је био ученик Хирона и овом биљком је зацелио рану Телефусу. Позната је и под народним именима: „Хајдучица“, „Спориш“, „Столисник“, „Јалови месечњак“, „Куница“.,

Присутна на територији читавог Европског континента, хајдучка трава расте на сунчаним ливадама и пашњацима, у светлим шумама, уз путеве, све до 2500 m надорске висине. Распрострањена је од низије до планинских предела и може се наћи на ливадама, поред путева, запуштеним стаништима и шумским чистинама.

Kарактеристична је по широким приземном листовима сложеним у облику розете и до 80 цм дугачкој усправној стабљици по којој су распоређени ситни перасти листови на кратким петељакама, на чијем се врху налази богата цваст сачињена од ситних белих или светло ружичастих цветова.

Стабло достиже висину до 1 m и грана се само у горњем делу. Листови су тројно перасто дељени на велики број сићушних режњева, по чему је сама врста добила назив како један од народних, столисник. Распоред листова је спиралан. Стабло и листови су покривени длакама, али само код младих биљака, док касније већина длака отпада. Модификовани листићи цвасти су овалног облика. Цвета од јуна до септембра.

Аутор: Milimidragan 92 - Сопствено дело, CC BY-SA 4.0, wikimedia.org

Употреба и састав

Користи се надземни део биљке у цвету (Millefolii herba) или цветови (Millefolii flos). Осушена биљка је ароматичног мириса и има горко-ароматичан укус због присуства горких материја које припадају сесквитерпенским лактонима, као нпр. ахилицин. Поред горких материја богата је садржајем: етарског уља (око 1%), витамином К, танинима, органским киселинама и др.

Млади листови се могу користити као салата и додатак јелима. Хајдучка трава се од давнина користила у народној, а омиљено је лековито средство и у званичној медицини. Најчешће се употребљава код желудачно-цревних обољења, грозничавих стања, повишеног крвног притиска, као антитромбичко средство код мождане и срчане тромбозе, побољшања крвне слике, функције јетре, повишеног нивоа шећера у крви. Осим тога користи се као снажно антибактеријско средство против стафилокока, ешерихије, кандиде и др.

У народној медицини је познато њено лековито дејство у смиривању упала коже и слузокоже, лечењу рана и гнојних процеса, заустављању крварења по чему је добила назив хајдучка трава.

У козметици се користи етерично уље хајдучке траве.

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре