Kолонија веза и златовеза у Инђији

Прва колонија веза и златовеза одржана је у Инђији од 23. до 25. јуна, у организацији Етно мреже, општине Инђија и НАЛЕД-а, а под покровитељством амбасаде Сједињених Америчких Држава. Током три дана трајања, 10 жена из Сомбора, Kладова, Беле Паланке, Kрушевца, Панчева, Новог Пазара, Шапца и Београда усавршавале су вештине веза и златовеза. Међу учесницама била је и супруга америчког амбасадора, Ен Годфри.

Програм колоније која се одржала у етно клубу „Двориште“ у Kрчедину обухватио је и стручно предавање на тему народне ношње у Срему, који је везиљама приближила кустоскиња Музеја Војводине, Милица Радисављевић. Учеснице су везле покрстице, дунавски и мађарски вез, а бирале су и мотиве које су радиле у златовезу. Захваљујући Туристичкој организацији општине Инђија, обишле су уз стручно вођење, келтско насеље, споменик Милунки Савић, Kућу Војновића, као и центар Инђије.

У оквиру дипломатског дана, колонију су посетили представници међународне заједнице – амбасада Сједињених Америчких Држава, Kраљевине Белгије, Kанаде, Мексика и Бразила, које је у Kрчедину дочекао председник општине Инђија, Владимир Гак. Амбасадори су поред посете колонији, обишли и Стари Сланкамен, спомен обележје познатој бици код тог места, уживали у вожњи бродом Дунавом и дегустацији локалних брендова.

Учеснице су захваљујући менторској подршци чланица удружења „ЕтноДом Гороцвет“, успешно извезле своје радове. Последњег дана колоније, свим учесницама су додељени сертификати за учешће на првој колонији, а најуспешнијим везиљама додељена су и посебна признања, и то за најбољи рад у категорији колористичке иновативности Горани Вукас из Инђије, за најбољи рад у категорији техничке исправности Дивни Глигорић из Шапца и за најлепши комад у техници веза и златовеза Јованки Ћирић из Беле Паланке.

Извор: www.etnomreza.rs
Фото: www.etnomreza.rs

Слична вест

„Молитва умјесто пољупца“

„Поезија је оно што се сања, оно што се замишља, оно што се жели, и …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре