У фокусу
Business photo created by freepik - www.freepik.com

Негативан утицај пандемије КОВИД-19 на прилив дознака из дијаспоре

Сваке године дијаспора путем девизних дознака помаже своје најмилије у матици. У протеклој години пандемија КОВИД-19 утицала је на смањени прилив дознаката у односу на 2019. годину. Према подацима платнобилансне статистике Народне банке Србије, укупан прилив по основу дознака (личних трансфера) у 2020. износио је 3.120,5 милнона евра, што је у односу на 2019. годину за 11,2% мањи прилив, услед последица пандемије корона вируса и њеног неповољног утицаја на економска кретања у земљама у којима доминантно ради наша дијаспора. 

Утицај пандемије на кретања дознака био је двојак. Пре свега, пад бруто домаћег производа у земљама из којих се шаљу дознаке утицао је на смањење расположивих средстава које људи могу да издвоје и да пошаљу у матичне земље. Додатно, и саме мере ограничавања кретања у циљу сузбијања ширења вируса, отежавале су пренос дела дознака који се не обавља путем званичних канала (део дознака које дијаспора доноси у готовини). 

Упркос смањеној мобилности људи и економској активности у земљама у којима се налази највећи део наше дијаспоре, у нашем случају дошло је до релативно брзог опоравка прилива по основу дознака који се може приписати и унапређењу платног система спроведеног у последњих неколико година. Народна банка Србије увела бројна иновативна решења која се односе на функционисање платног система, а регулисањем рада платних институција и инстант плаћања олакшала је прекограничне трансфере, што је утицало на повећање учешће дознака које у Србију улази формалним каналима (преко рачуна банака и оператера брзог трансфера новца). Током 2020. преко 70% прилива дознака дошао је званичним каналима, а овај тренд је настављен и током првих пет месеци 2021. године када је око 76% дознака у Србију дошло званичним каналима.   

Према последњим расположивим платнобилансним подацима Народне банке Србије, укупан прилив по основу дознака (личних трансфера) у периоду јануар – мај 2021. износио је 1.332,1 милиона евра, што представља раст од 26,8% у односу на исти период претходне године. У односу на првих пет месеци препандемијске 2019. године, прилив дознака је у истом периоду 2021. године мањи за 3,4%, тако да можемо да очекујемо да се прилив дознака ускоро врати на преткризни ниво, у складу са економским опоравком у земљама у којима ради највећи број људи из наше земље. 

Највише дознака долази из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега из Немачке, Швајцарске Аустрије и Француске. 

Аутор: Иван Илић

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре