У фокусу
Фото: Министарство одбране

Обележен јубилеј 145 година војне штампе и Дан Медија центра „Одбрана“

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је обележавању јубилеја 145 године војне штампе у Србији и Дана Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу у Дому Војске Србије.

Тим поводом, министар одбране уручио је новинарску награду победници конкурса „Иван Марковић“, која се традиционално додељује за извештавање о активностима Министарства одбране и Војске Србије у претходној години, новинарки телевизије „Прва” Милици Савић за прилог о девојчици Анђели Милојевић, шампионки у каратеу, која одраста у тешким животним околностима и жели да упише Војну академију.

Фото: Министарство одбране

Министар Вучевић, обраћајући се окупљенима на данашњој свечаности, подсетио је на речи генерала Јована Мишковића, оснивача листа „Ратник“, првог званичног војног листа, и потоњег министра војног, начелник Главног генералштаба, члана Српског ученог друштва и председника Српске академије наука.

„Сигуран сам да би био поносан на све оно што сте радили и на резултате који су остварени и да је поносан на оно је он урадио заједно са својим сарадницима тог 24. јануара 1879. године. Вођени Мишковићевом визионарском идејом да је „војска без свога листа, као човек без говора“ ви, његови  наследници, сте учинили да током безмало једног и по века, наша војска никада не остане нема. Војни су листови, подсетимо се, под различитим именима излазили једнако и у раздобљима мира, али и у временима када је наш народ пролазио кроз највеће историјске изазове и ратне вихоре. Ми данас овде сведочимо да је Војска Србије сачувала и очувала своју мисао и реч. То је мисао и реч слободе и патриотизма“ – нагласио је министар Вучевић.

Фото: Министарство одбране

Медија центар „Одбрана“, додао је, са својом новинско-информативном и издавачком делатношћу и организацијом културних догађаја један је од најплоднијих изданака идеје да наша војска мора стално бити присутна у јавном простору, јер је она део народа од како је настала и тако ће и бити.

„И то јесте њен основни и један од првих задатака. То није посао, то је позив – служити народу наше отаџбине, наше Србије. Има ли, стога, достојнијег места од Дома Војске Србије, некадашњег Ратничког дома, у срцу нашег престоног града, да у њему нараста снага и лепоте писане речи, војне публицистике и уметности? Захваљујући преданом раду свих припадника Медија центра „Одбрана“ и генерација њихових претходника, ово здање остало је симбол вредносног утемељења наше узвишене службе, место окупљања културних делатника и грађана који деле љубав према Војсци Србије и љубав према уметности. И, такође, одавде вам поручујем да ћемо чувати и унапређивати наш Ратнички дом да сведочи и будућим генерацијама о слободарском духу нашег народа“ – истакао је министар Вучевић.

Он је изразио уверење да ћемо заједно бити у прилици да видимо освежено лице тог симбола и наше државе и главног града, а тиме и Министарства одбране и Војске Србије.

Фото: Министарство одбране

„Зато вама, чији су труд и стваралаштво уткани у резултате ове установе и целокупне Управе за односе са јавношћу, одајем признање и желим да у наредном периоду задржите највише професионалне, естетске и уметничке стандарде у веродостојном представљању лика и дела Министарства одбране и Војске Србије и идеалима којима служимо и који ће нас увек красити. Ти идеали док будемо дисали биће и јесу слобода, сигурна и срећна наша једина отаџбина, наша Србија“ – поручио је министар Вучевић.

Министар одбране се, на крају свог обраћања, посебно осврнуо и на значај нових медија у информисању генерација које долазе.

„А вас који сте овде најзаслужнији што смо данас овде окупљени, наследници великог и озбиљног легата генерала Мишковића, молим да разумете нова времена и нове околности и радује ме кад видим да користите савремене системе комуникација и позивам вас да посебно будете посвећени промоцији и представљању онога што ће бити будући задаци за Министарство одбране и Војску Србије, јер су пред нама генерације које не користе само оне традиционалне медије, већ са њима мора да се комуницира и кроз медије који су све присутнији и све доминантнији“ – нагласио је министар Вучевић.

Према његовим речима, то је реалност које сви морамо бити свесни у контексту одбране наше земље, а што је важно за све грађане наше земље.

Фото: Министарство одбране

„Посебно отварајући озбиљне теме за наше друштво, као што је укидање суспензије обавезног служења војног рока, али и генерално промоција свега онога што краси једну државу, а један од стубова државе је свакако питање одбране, односно војска исте. Тако да, ако будете ту посвећени, марљиви, верујем и успешни, биће приступачније да дођемо до људи, да објаснимо зашто се неке одлуке доносе, или зашто се нека питања отварају и да то није против никога, него је у корист свих нас, свих грађана државе и будућих, пре свега, генерација које долазе. Честитам вам велики јубилеј, нека је срећан Дан Медија центра „Одбрана“ и честитам вам 145. годишњицу војне штампе“ – поручио је министар Вучевић.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Биљана Пашић подсетила је на вишедеценијску традицију војне штампе као лица наше војске и Министарства одбране и нагласила да захваљујући преданом раду свих припадника Медија центра “Одбрана” и генерацијама њихових претходника ово здање остало је место окупљања грађана који деле љубав према Војсци Србије и према уметности.

„Резултати нашег рада у свим делатностима којима се бавимо, а то су информативна, издавачка и излагачка делатност, као и организација догађаја знатно су увећани током 2023. године, а њихова потврда је свакако више од 200.000 задовољних посетилаца који су крочили у ово здање да испрате промоцију, виде изложбу, одслушају концерт, уживају у пројекцијама филмова на нашој тераси. Зато је ово тренутак у коме захваљујем свим својим сарадницима на њиховом несебичном залагању, нашим претходницима – на добрим темељима, Управи за односе са јавношћу на свакодневној подршци и Министарству одбране на драгоценом разумевању“ – рекла је пуковник Пашић.

Фото: Министарство одбране

На данашњој свечаности уручена су и признања државним институцијама, установама културе и истакнутим појединцима са којима је Медија центар „Одбрана” остварио успешну сарадњу у години за нама.

Признање Сарадник године Медија центра „Одбрана” поводом Дана Медија центра „Одбрана” и обележавања 145 година војне штампе додељено је Министарству културе, а плакету Министарства одбране државном секретару у Министарству културе Миодрагу Ивановићу уручио је начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић.

Фото: Министарство одбране

Поводом Дана Медија центра „Одбрана” традиционално признање за сарадника године излагачке делатности додељено је директорки Спомен-збирке Павла Бељанског Милани Квас, којој је плакету уручила директорка Медија центра „Одбрана” пуковник Пашић.

Плакета за сарадника године новинско-информативне делатности уручена је дугогодишњем новинару, уреднику и главном и одговорном уреднику „Одбране” и начелнику одељења Управе за односе са јавношћу Раденку Мутавџићу. Плакету је уручио начелник Одељења за новинско-информативну делатност и главни и одговорни уредник магазина „Одбрана” Александар Скакић.

Најуспешнији сарадник Одељења за издавачку делатност „Војна књига” у минулој години је Игор Гојковић аутор књиге „Битка на Кајмакчалану”, новинар и публициста, уредник документарног програма Телевизије „Фронт”, коме је признаје уручио начелник Одељења за издавачку делатност Горан Јањић.

Министар Вучевић обишао је и изложбу “Седам деценија посвећености – Галерија Дома Војске Србије 1953-2023”, која је поводом 70 година рада и трајања недавно приређена у Великој галерији београдског Дома Војске Србије.

Фото: Министарство одбране

Данашњу свечаност обележило је и приказивање филма о резултатима рада Управе за односе са јавношћу Министарства одбране и њених установа у претходној години, а у музичком делу програма наступио је и Мешовити хор и оркестар Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”. Медија центар „Одбрана“ обележава свој Дан као сећање на 24. јануар 1879. године, када је у Србији изашао први број војног листа „Ратник“, а чију традицију наставља магазин „Одбрана“.

Извор: Министарство одбране

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре